Hlavní navigace

Jak ušetřit čas u počítače - 6. díl

17. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © maxkabakov - Fotolia.com
Jak nejlépe rozlišit experta od laického uživatele počítače? Expert nemrhá časem. Čas jsou přece jen peníze, a existuje spousta způsobů, jak urychlením i těch nejzákladnějších počítačových úloh čas i peníze ušetřit.

Předchozí díl

17. Při práci blokujte rušivé weby

Samozřejmě, že dost času, který v práci zabíjíte, je následkem staré známé prokrastinace. Všichni trávíme více času, než si dokážeme přiznat, na webech jako YouTube či Facebook nebo na zpravodajských serverech. Naštěstí pokud byste to rádi zvrátili, nejste na to sami.

Cold Turkey

Zredukovat vaše surfovací zlozvyky vám může pomoci Cold Turkey. Chcete se po obědě podívat na Facebook? Nepustí vás. Na rozdíl od jiných programů na blokování webů není Cold Turkey rozšířením prohlížeče ani neběží na pozadí, takže je velice složité jej obejít.

18. Nainstalujte spoustu programů najednou

Nic vám nezkazí radost z nového počítače tak dokonale, jako hodiny strávené stahováním potřebného softwaru.

Naštěstí je tu Ninite, jednoduchý, bezplatný program, který tenhle problém zvládne za vás. Stáhne a nakonfiguruje spoustu nejpoužívanějších aplikací. Stačí jít na web Ninite a zaškrtnout políčka u každého programu, který byste si rádi nainstalovali. Potom klikněte na tlačítko Get Installer (získat instalátor), čímž stáhnete instalátor Ninite přizpůsobený právě vám. Jakmile Ninite spustíte, potichu stáhne a nainstaluje všechny programy na vašem seznamu bez jakéhokoliv vstupu z vaší strany, přičemž vynechá toolbary a další nechtěný bloatware.

19. Ve chvilce se připojte ke svému vzdálenému počítači

Přestože byste své důležité soubory měli mít přístupné odkudkoliv (viz položka 14), někdy se prostě nezadaří. Jakmile k něčemu takovému dojde, pak už se nemusíte jako dosud vracet celou cestu domů nebo volat někomu z rodiny, aby vám soubor poslal e-mailem. Stačí si nainstalovat LogMeIn.

LogMeIn

Tato uživatelsky přívětivá aplikace pro vzdálený přístup vám umožní připojit se ke svému počítači odkudkoliv. Stačí si vytvořit účet a mít klienta LogMeIn na každém počítači, k němuž chcete přistupovat. Jestliže svůj počítač ponecháte zapnutý, stačí odkudkoliv navštívit web LogMeIn a otevřít si dveře přímo na svou plochu.

20. Mějte zvládnuté kabely

Někteří lidé se ke svým kabelům chovat tak, jako by se jednalo o prvky zenové zahrady. Jiní na to tak trochu kašlou a vypadá to u nich jak v místnosti se servery 90. let. Ani jeden extrém není dobrý, a proto je třeba volit zlatý střed. Dodržujte následující jednoduchá pravidla, jak si ve svých kabelech udělat trochu pořádek.

Zaprvé, každý kabel si označte štítkem. Bude stačit pevná lepící páska a fix. Nebo místo lepící pásky použijte samolepky. Štítky umístěte na oba konce kabelu i na konektory do zásuvky. Pokud mluvíme o zásuvkách, označte si také je.

Nakonec kabely upravte tak, aby se nemuchlaly. Není to nic složitého: stačí na každý metr kabelů použít kulatý karton od kuchyňských ubrousků nebo toaletního papíru.

Byl pro vás článek přínosný?