Hlavní navigace

Jak vybrat černobílou laserovou tiskárnu - 2. díl

27. 12. 2010

Sdílet

V tomto článku vám přinášíme test šesti základních modelů černobílých laserových tiskáren. Která z nich bude pro vaše potřeby nejvhodnější?

1. díl článku: http://pcworld.cz/hardware/jak-vybrat-cernobilou-laserovou-tiskarnu-1-dil-11819

 

1. místo Kyocera FS-1120D - Rychlá postscriptová tiskárna

Kyocera umístila tuto laserovou tiskárnu do mohutného těla, v němž je naplno integrován zásobník na papír. Tiskárna je stavěna jako zařízení pro tisk o rychlosti 30 stránek za minutu. Rychlost tisku 20stránkového dokumentu byla dle našeho testu srovnatelná s rychlostí ostatních testovaných tiskáren – tisk trval 47 sekund. První stránku tiskárna vytiskla za 13 sekund po probuzení z úsporného režimu. Stejně rychlý byl i tisk 12stránkového dokumentu ve formátu PDF, jehož tisk trval jen 42 sekund.

 

 

Kvalita tisku je na střední úrovni – obrysy jednotlivých znaků totiž nejsou tak jasné jako u jiných tiskáren. Ve vytištěném dokumentu byla vidět i zrnka toneru rozprostřená okolo. Tiskárna FS-1120D má integrovánu duplexní jednotku a komunikuje v jazycích PCL 6 a PS 3. Cena 0,65 Kč za jednu vytištěnou stránku je velmi slušná. Naopak spotřeba elektrické energie je v úsporném režimu u této tiskárny v porovnání s ostatními testovanými tiskárnami vysoká.

+ Rychlý tisk
+ Integrovaný zásobník papíru
+ Nižší cena za vytištěnou stránku
+ Podpora Postscriptu
– Průměrná kvalita tisku
– Vysoká spotřeba elektrické energie
Hodnocení v testu: dostatečný 3,58
Cenová hladina: drahý
Cena: cca 3 500 Kč

2. místo Canon I-Sensys LBP3010 - Nízká spotřeba elektrické energie

Podle výrobce patří tiskárna Canon LBP3010 mezi tiskárny s rychlostí 14 stránek za minutu. Náš testovací 20stránkový textový dokument byl hotov až po 90 sekundách. Na druhou stranu si přístroj pospíšil s tiskem první stránky textu, protože probuzení z úsporného režimu včetně tisku oné první stránky tiskárně trvalo pouze 11 sekund. Kvalita tisku byla průměrná, protože ostrost jednotlivých znaků nebyla tak dobrá jako u ostatních testovaných tiskáren.

 

 

Cena za tisk jedné stránky činila asi 0,95 Kč, což je ještě na snesitelné úrovni. Jako velmi příznivý se nám jevil fakt, že se tiskárna automaticky po dokončení tisku okamžitě přepne do úsporného režimu. To jednak šetří vaše uši a k zahození jistě nejsou ani uspořené peníze. Spotřeba elektrické energie je v úsporném režimu pouhé 2 W a hlučnost na úrovni 0,1 sonu se pohybuje na samotném prahu slyšitelnosti. Tiskárna Canon je ovšem tichá i při samotném tisku.

+ Rychlé vytištění první stránky
+ Nízká hlučnost
+ Nízká spotřeba elektrické energie
– Pomalý tisk
– Relativně vysoká cena za jednu vytištěnou stránku
– Průměrná kvalita tisku
Hodnocení v testu: dostatečný 3,95
Cenová hladina: příznivý
Cena: cca 2200 Kč

3. místo Samsung ML-1660 - Dobrá kvalita tisku

Sama tiskárna Samsung ML-1660 má velmi kompaktní provedení. Avšak vzhledem k tomu, že zásobník papíru vyčnívá přímo z těla tiskárny, zabere vám přístroj na psacím stole poměrně hodně místa. Toto zařízení s nadefinovanou rychlostí tisku 16 stránek za minutu rozhodně nepatří ve své třídě k těm nejrychlejším.

 

 

Na vytištění 20stránkového dokumentu potřebovala 83 sekund. Na vytištění první stránky včetně probuzení z úsporného režimu potřebovala tiskárna Samsung oproti jiným tiskárnám také o něco více času, konkrétně 16 sekund. Text, obrázky i fotografie vyhotovila tiskárna Samsung ML-1660 na papír v překvapivé kvalitě. Zvláštností této tiskárny je tlačítko Print Screen, po jehož stisku dojde k vytištění aktuálního obsahu monitoru. Cena za vytištění stránky je velmi vysoká, protože činí cca 1,10 Kč. Na druhou stranu se může tento přístroj pyšnit nízkou spotřebou elektrické energie a nízkou hladinou hlučnosti.

+ Dobrá kvalita tisku textu, obrázků i fotografií
+ Nižší spotřeba elektrické energie a nízká hlučnost
– Vysoká cena za tisk jedné stránky
– Velmi pomalý tisk
Hodnocení v testu: dostatečný 3,96
Cenová hladina: velmi výhodný
Cena: cca 1700 Kč

 

4. místo Brother HL-2035 - Překvapivě kvalitní tisk textu

Tato tiskárna od firmy Brother má oproti ostatním velmi ploché provedení, přičemž se v těle tiskárny nachází i zabudovaný zásobník papíru. Tato laserová tiskárna se specifikací rychlosti 18 stránek za minutu potřebovala na vytištění 20stránkového dokumentu asi 73 sekund, což je na tuto rychlostní třídu docela slušný výsledek. Pro vytištění první stránky při probuzení z úsporného režimu však potřebovala tiskárna poměrně dost času – konkrétně 18 sekund.

 

 

Kvalita tisku této tiskárny však příjemně překvapila, výsledný vytištěný text byl na papíru velmi čistý a také obrázky měly slušné rozlišení, což bylo vidět zejména na jemných kresbách. Cena za tisk stránky se s hodnotou cca 1,10 Kč pohybovala ve vyšší cenové hladině. Spotřeba elektrické energie a hlučnost byla o něco vyšší, než je průměrná hodnota všech ostatních testovaných tiskáren.

+ Integrovaný zásobník papíru
+ Dobrá kvalita tisku a obrázků
– Vysoká cena za tisk jedné stránky
– Vyšší spotřeba elektrické energie a hlučnost v úsporném režimu
Hodnocení v testu: dostatečný 4,00
Cenová hladina: příznivý
Cena: cca 3200 Kč

5. místo HP Laserjet P1102w - S integrovaným modulem pro bezdrátovou síť WLAN

Zvláštností této tiskárny je integrovaný modul pro připojení k bezdrátové síti WLAN, což určitě není v základní třídě černobílých laserových tiskáren ani zdaleka samozřejmostí. Toto zařízení se specifikovanou rychlostí tisku 18 stránek za minutu má skutečně velmi kompaktní provedení. Kvůli zásobníku na papír, který vyčnívá z těla přístroje, si pro tento produkt budete na stole muset vyhradit poměrně hodně prostoru. Textový dokument o 20 stránkách tiskárna vytiskla za 71 sekund – což je výkon na průměrné úrovni.

První stránku včetně probuzení z úsporného režimu zvládla tiskárna vytisknout za pouhých 13 sekund. Kvalita tisku byla na střední úrovni – při tisku textů byly vidět částečky toneru i mezi jednotlivými písmeny. Fotografie tiskárna bohužel netiskla  tak kvalitně jako ostatní přístroje v testu. Cena za vytištěnou stránku není právě příznivá, jelikož se pohybuje okolo 1,00 Kč. Jednoznačně lze pochválit nízkou spotřebu elektrické energie a nízkou hlučnost v úsporném režimu.

+Rychlé vytištění první stránky při probuzení z úsporného režimu
+ Integrovaný modul WLAN pro připojení k bezdrátové síti
+ Nízká hladina hlučnosti
+ Malá spotřeba elektrické energie
– Vysoká cena za vytištění jedné stránky
– Hodnocení v testu: dostatečný 4,02
Cenová hladina: cenově výhodný
Cena: cca 2500 Kč

6. místo Epson Aculaser M1200 - Elegantní vzhled

Tiskárna Epson Aculaser M1200 na sebe upoutá pozornost především svým elegantním tělem. Zásobník papíru vyčnívá ven, nicméně kryt umístěný na těle přístroje chrání papír v zásobníku před prachem. Na vytištění 20stránkového dokumentu tiskárna potřebovala asi 71 sekund. S rychlostí 17 stránek za minutu o 15 procent zaostala za údajem výrobce, který tuto tiskárnu zařadil do třídy zařízení s rychlostí tisku 20 stránek za minutu.

CS24

Vytištění první stránky včetně probuzení z úsporného režimu tiskárně zabralo celkem 13 sekund. Tiskárna tiskla text na papír v průměrné kvalitě, obrázky však měly velmi slušné rozlišení. Tisk fotografií byl na takové úrovni jako u ostatních zařízení, protože obrázky byly poměrně hrubého vzhledu. Cena za vytištění jedné stránky se pohybovala na úrovni asi 1,20 Kč, což však do určité míry vyvažuje velmi příznivá pořizovací cena samotné tiskárny.

+Dobrá kvalita při tisku obrázků
+ Ochrana papíru v zásobníku před prachem
– Vysoké náklady na tisk jedné stránky
– Vyšší spotřeba elektrického proudu a hlučnost v úsporném režimu
Hodnocení v testu: dostatečný 4,03
Cenová hladina: cenově výhodný
Cena: cca 1600 Kč