Hlavní navigace

Jak vybrat notebook na vysokou - 3. díl

28. 8. 2013

Sdílet

 Autor: © alphaspirit - Fotolia.com
Ve třetím a posledním díle našeho krátkého seriálu se podíváme na to, co váš školní notebook mít nemusí.

Předchozí díl

Co nepotřebujete

1. Čtyřjádrový procesor

Výkon je dobrý, a mít více jader je většinou ještě lepší. Ale většina studentů (mimo nějakých architektů, filmařů a projektantů) nepotřebuje supervýkonný počítač. Jádra navíc mívají přínos pro výpočetně náročné úlohy, jako je dekódování audio a video souborů či editace fotografií a videa. Jestliže jen píšete školní práce a surfujete na webu, pak vám dvoujádrový procesor naprosto stačí. A navíc přívětivější k vaší baterii.

2. Dedikovaná grafická karta

Jestliže chcete hrát náročné hry, zainvestujte trochu více peněz a kromě „školního“ laptopu si kupte ještě desktop nebo herní konzoli. Těžký herní notebook s diskrétní grafickou kartou, jež saje stovky wattů energie, vám s úspěšným dokončením ročníku nepomůže. Jak jsme již uvedli, měl by váš studijní stroj být především lehký a energeticky nenáročný.

3. SSD disk

Taková úložiště jsou rychlá, tichá a dostupná na těch nejvíce sexy noteboocích dneška. Protože SSD disk nemá žádné pohyblivé části, je menší pravděpodobnost, že se z něj ztratí data, když vám váš počítač spadne na zem. SSD disky však mají dvě výrazné nevýhody: nízkou kapacitu a vysokou cenu. Přestože i levné notebooky obsahují pevné disky s kapacitou 750 GB a vyšší, SSD disky u levnějších notebooků dosahují zpravidla jen 128 GB úložiště.

Je tu ale ještě jedna alternativa – a sice hybridní řešení. U lehkého a tenkého notebooku je ale takové řešení realizovatelné pouze v kombinaci interní SSD + externí HDD. Dva disky do ultrabooku prostě nenarvete, ani kdybyste se (ho) rozkrájeli. Takže pokud už chcete SSD, kupte si třeba 32-, 64- nebo 128GB model na operační systém a nejdůležitější data, a zbytek souborů archivujte na externí disk, který klidně můžete nechat schovaný v šuplíku na kolejích.

4. Dotyková obrazovka

Windows 8 je systém určený pro dotyk, nicméně dotyková obrazovka je luxusem, bez nějž student v klidu přežije. Ovládat Windows 8 můžete i za pomoci touchpadu a klávesnice notebooku, takže jsou peníze navíc za dotyk zbytečným utrácením. Zaměřte se raději na důležitější komponenty, jako je procesor, paměť a velikost úložiště (viz výše). Dotykovou obrazovku nechte smartphonům a tabletům.

5. Bezdrátové připojení (3G/4G)

Být vždy online je pro mnohé možná důležité. Nicméně různé datové tarify spojené s notebookem s díky odmítněte. Pro připojení ve škole nebo na kolejích vám bude stačit Wi-Fi, případně kabel. Jestliže se někdy objevíte v místě, kde Wi-Fi chybí, pak je velice pravděpodobné, že vy nebo někdo z vašeho okolí máte datový plán na svém telefonu.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?