Hlavní navigace

Jak vybrat procesor pro herní PC - 2. díl

30. 7. 2010

Sdílet

Prozradíme vám, které procesory se hodí do strojů určených hráčům počítačových her.

V dobách, kdy se na trhu vyskytovaly pouze jednojádrové procesory, bylo porovnání jejich výkonu poměrně snadné. Dnes je situace pro potenciálního zájemce o koupi procesoru daleko složitější. Jde o to, že v prvé řadě výkon procesoru neurčuje jen počet jader a taktovací frekvence, ale i spousta dalších funkcí – za všechny jmenujme třeba režim Turbo, který složí pro automatické přetaktování jednotlivých jader, či dokonce integrovaný grafický čip.

pc

Pak je zde ještě další překážka, kterou výrobce procesoru zájemci o jeho koupi klade – jde o to, že dříve bylo poměrně jasným měřítkem výkonu procesoru jeho název a taktovací frekvence, dnes se procesory označují různými nesrozumitelnými zkratkami obsahující troj nebo čtyřciferná čísla, a občas se za tímto číslem vyskytují ještě nějaké další znaky.

Abychom se pokusili vnést do této problematiky trochu světla, otestovali jsme 50 nejnovějších procesorů. Při testech jsme se zaměřovali zejména na výkon v počítačových hrách a na poměr ceny k výkonu procesoru. Výkon procesoru jsme měřili na počítačové hře Anno 1404 (rozlišení 1680×1050 pixelů, maximum detailů, grafická karta Radeon HD 5870), což je strategie, která při hraní na počítači vyžaduje skutečně vysoký výkon a která se velmi dobře hraje na čtyřjádrových procesorech. Bohužel již dlouhou dobu platí, že ne všechny novější hry jsou programovány tímto nejmodernějším způsobem, a tak se musí s tímto faktem vypořádat všechny procesory. Výjimkou je například hra Dirt 2 (v našich testech běžela v rozlišení 1680×1050 pixelů, maximum detailů).

CS24

 

Celý článek naleznete na serveru PC WORLD!

Byl pro vás článek přínosný?