Hlavní navigace

Jak vylepšit Firefox 2.0

1. 2. 2007

Sdílet

Patnáct rozšíření pro open source vyhledávače cd/dvd Přechodem na verzi 2.0 získal internetový prohlížeč Fir...


Patnáct rozšíření pro open source vyhledávače cd/dvd

Přechodem na verzi 2.0 získal internetový prohlížeč Firefox nové funkce a je rovněž stabilnější. V následujícím článku vám ukážeme, jak se dá tento open source vyhledávač ještě vylepšit.
K nejdůležitějším novinkám vyhledávače Firefox 2.0 patří ochrana proti phishingu, přehled zpráv, funkce doplňování při zadávání vyhledávacích údajů, nebo manažer, který znovu zobrazí naposled otevřené stránky v případě, že dojde k přerušení. Nehledě na četná technická vylepšení se ovšem na skrovném základním vybavení vyhledávače mnoho nezměnilo. To však není žádný problém: nové funkce se podobně jako u předchozích verzí dají přidat pomocí doplňkových (rozšiřujících) modulů, tzv. add-ons. Add-ons představují jakousi dolaďovací sadu Firefoxu. Pomocí nich si uživatelé mohou do vyhledávače integrovat přesně ty přídavné funkce, které opravdu potřebují, například blokování reklamy nebo poznámkový blok. Přednost tohoto přístupu spočívá v tom, že nadbytečné moduly nekladou žádné nároky na systémové zdroje a vyhledávač si pokud to s add-ons nepřeženete zachová malou velikost a vysokou rychlost. Pokud nějaký modul už nepotřebujete nebo používáte-li pro stejné úlohy jiné, alternativní řešení, rozšíření jednoduše odinstalujete.
Měli byste nicméně vědět, které přídavné moduly existují a kde je získáte. Abychom vám usnadnili hledání, seznámíme vás v následujících odstavcích s těmi nejzajímavějšími.

Firefox 2.0 naleznete aktuálně na našem CD či DVD. Dobrou tuzemskou stránkou nabízející rozšíření (add-ons) je například www.stahuj.cz. Pokud tam některá rozšíření nenaleznete, nejsnáze je stáhnete z webového serveru https://addons.mozilla.org. Většinu z níže popsaných prográmků jsme umístili rovněž na naše CD či DVD.7 0034/ZAJ o

Adblock Plus 0.7.1.2

Blokuje reklamní spoty

Adblock Plus se stará o to, aby vás na stránkách Firefoxu neobtěžovala vtíravá reklama. Blokuje zobrazování reklamních nápisů a otravných multimediálních objektů (nezávisle na jejich URL), což výrazně zlepšuje čitelnost stránky. Kromě grafiky zamezuje tento software také flashovým animacím, pop-up skriptům a automatickému přesměrování na reklamní stránky. Díky dostupné on-line aktualizaci navíc Adblock Plus pravidelně obnovuje své seznamy známých reklamních serverů, které pak následně blokuje.
Download: http://adblockplus.org/de/
(204 KB)

All-in-One-Gestures 0.18

Umožňuje surfovat bez klávesnice

All-in-One-Gestures vám umožní surfovat pouze pomocí myši. Toho docílíte povely, jež vyvoláte stiskem pravého tlačítka myši a případně také pohybem myši. Když například myší pohnete doleva, znamená to "přejít o jednu stránku zpět," doprava zase "přejít na následující stránku", pohybem nahoru si otevřete nové okno. Všechny povely se pak zobrazí pohybem "dolů-doprava-dolů". Tato předdefinovaná "gesta" se dají v případě potřeby pozměnit a přizpůsobit požadavkům uživatele.
Download: http://perso.orange.fr/marc.
boullet/ext/extensions-en.html (97KB)

Autocopy 0.6.3

Kopíruje text z webových stránek

Autocopy doplněk prohlížeče Firefox vám při kopírování textů z webové stránky ušetří obvyklou proceduru přes položku menu Úpravy, Kopírovat nebo klávesovou zkratku Ctrl+C. Text se automaticky kopíruje do dočasného zásobníku, jakmile jste ho označili. Jakmile je přemístěn, začne vpravo dole na stavovém řádku Firefoxu krátce blikat symbol Autocopy. Tím, že pravým tlačítkem myši kliknete na tuto ikonu, otevřete menu, v němž mimo jiné najdete také další možnosti pro kopírování.
Download: http://autocopy.mozdev.org
(48 KB)

Customize Google 0.51

Optimalizuje dotazy Googlu

Ten, kdo používá Google jako vyhledávač, ušetří díky Customize Google spoustu času a také si ušetří nervy. Tento doplněk totiž zlepšuje vyhledávání tím, že brání zobrazování reklamy v googlovském seznamu výsledků vyhledávání a nezobrazí ani odkazy na jiné vyhledávače. Určité výsledky vyhledávání se navíc dají dále vyloučit to ještě víc zvyšuje přehlednost. Při vyhledávání obrázků tento program ukazuje přímé odkazy ke stahování, čímž odstraňuje nutnost proklikávat se Googlem.

Download: www.customizegoogle.com (43 KB)


Fire FTP 0.94.4

Slouží pro transfer souborů

Při stahování větších souborů nebo při uploadování se dá s výhodou použít FTP (File Transfer Protocol). Ten, kdo nechce kvůli FTP spouštět samostatný program, by se měl poohlédnout po rozšíření pojmenovaném Fire FTP. Tento grafický klient ovládá běžné FTP funkce včetně nového spuštění přenosu poté, co došlo k jeho přerušení. Probíhající operace ukazuje Fire FTP v panelu nebo v samostatném okně.
Download: http://fireftp.mozdev.org
(104 KB)

IE Tab 1.1.1.4

Vkládá Internet Explorer

Při surfování někdy narazíte na stránky, které fungují dobře jen pod Internet Explorerem jde například o aktualizace Microsoftu. Díky popisovanému IE Tab budou fungovat i ve Firefoxu, neboť tento add-on do prohlížeče integruje Internet Explorer 6. Potom určíte, u kterých stránek se místo Firefoxu bude pro prezentaci používat IE. Pomocí kontextového menu můžete také na každé stránce přepnout do modu Internet Exploreru. Používáte-li IE Tab, dejte pozor na to, abyste si pravidelně instalovali bezpečnostní aktualizace pro IE.
Download: http://ietab.mozdev.org
(174 KB)

Noscript 1.1.4.3

Blokuje aktivní obsah

Za okna, jež se otevírají, aniž jste to požadovali, i za reklamu, která se vloudí do vašeho počítače zadními vrátky, může zpravidla JavaScript nebo flash. Noscript povoluje nebo naopak zakazuje na jednotlivých stránkách aktivaci obsahu tohoto typu. Je třeba, abyste zadali, pro která URL se skripty a flashe se smějí používat a pro která nikoli. Povolení udílíte buď trvale, nebo pouze dočasně. Pokud se při natahování stránky nějaké objekty zablokují, Noscript o tom informuje ve spodním okraji okna.
Download: www.noscript.net (125 KB)

Nuke Anything Enhanced 0.54

Odstraňuje ze stránek objekty

Vadí vám na webové stránce blikající animace? Nebo byste si chtěli stránku vytisknout bez určitého obrázku? Je to snadné: pomocí Nuke Anything Enhanced snadno odstraníte z dané stránky libovolný prvek. Po instalaci stačí pouze kliknout pravým tlačítkem myši a příkazem Remove this object (Odstranit tento objekt) z menu hned vše vyřídíte. Nebo příkazem Undo last Remove vrátíte chybnou operaci zpět. Původní stav stránky obnovíte jednoduše tak, že ji znovu necháte načíst.
Download: https://addons.mozilla.org/firefox/951/ (7 KB)

PDF Download 0.7.6

Zlepšuje práci s PDF

Firefox standardně otevírá každý PDF soubor přímo v aktuálním panelu. S pomocí rozšíření PDF Download ale po kliknutí na odkaz nejprve dostanete informaci o velikosti příslušného dokumentu a potom se můžete rozhodnout, zda si soubor stáhnete a uložíte na pevný disk, nebo zda ho otevřete v novém panelu. Kromě toho umí PDF Download zobrazit soubor PDF jako HTML. Což stačí, abyste si rychle vytvořili představu o obsahu dokumentu.
Download: www.pdfdownload.org (96 KB)

Quicknote 0.6.0.3

Ukládá poznámky

Tento nástroj rozšiřuje Firefox o poznámkový blok, do něhož si můžete poznamenávat krátké texty. Ty zapisujete buď do postranního políčka, nebo do přídavného panelu, a to nezávisle na tom, kterou stránku máte zrovna otevřenou. Ke zkopírování textu stačí, když ho vyberete do bloku a kliknutím na pravé tlačítko myši ho pak odešlete do Quicknote. Tím se URL navštívené stránky automaticky vloží na samý konec poznámky. Můžete přitom měnit velikost, barvu a název poznámky. Funkce Autosave navíc zajišťuje, že se žádný text neztratí.
Download: https://addons.mozilla.org/firefox/46/ (71 KB)

Radio DE Toolbar 1.0.1.24

Propojuje s webovými rádii

Ten, kdo při surfování rád poslouchá rádio, získá díky tomuto nástroji přístup zhruba ke stovce německých webových stanic. Stanici si vyberete přes vysunutelné pole, hlasitost upravíte pomocí posuvných regulátorů. Přídavná lišta zabere celou šířku okna. Díky tomuto nástroji budete mít přístup i k živému televiznímu vysílání, budete moci vyhledávat výrazy ve Wikipedii, prohledávat web nebo porovnávat ceny. Pokud se přehrávání nezdaří, jedním kliknutím na přehrávač se dostanete na místo, odkud si můžete stáhnout potřebný plug-in.
Download: www.radio-toolbar.de (113 KB)

RSS Ticker 1.8.9

Listuje zprávami

Rozšíření s názvem RSS Ticker ukazuje zprávy prostřednictvím dynamických panelů, a to jako běžící text. Tak vás Firefox při surfování udržuje v obraze o aktuálních zprávách a hlášeních, jež se objevují prostřednictvím RSS na vašich oblíbených informačních serverech. Text zobrazovaných zpráv běží zleva doprava v dolní liště pod panelem prohlížeče. Přesun kurzoru myši na "plující" zprávu zobrazí okno s názvem a upoutávkou, po kliknutí se pak zpráva zobrazí v aktuálním panelu.
Download: https://addons.mozilla.org/firefox/2325/ (56 KB)

Scrapbook 1.2.0.6

Archivuje webové stránky

Díky Scrapbooku můžete webové stránky včetně obrázků ukládat do textového archivu. Za tím účelem vytvoří add-on postranní lištu s možností zakládat složky. Pokud jste našli zajímavou webovou stránku, jednoduše si buď přetáhněte URL z adresové řádky, nebo použijte klávesovou zkratku Ctrl+Alt+L. Firefox pak uloží stránku v původní podobě. Vyhledávácí funkcí pak můžete prohledávat archivované obsahy, a to i tehdy, pokud původní stránka již na internetu neexistuje nebo není dostupná.
Download: http://amb.vis.ne.jp/mozilla/scrapbook/ (224 KB)

Site Advisor 2.4.0

Chrání před phishingem

U výsledků vyhledávání nebo u přímých odkazů někdy nevíte, zda můžete cílové stránce věřit a kliknout tak bez obav na příslušný odkaz. Site Advisor od firmy McAfee pomáhá rozpoznat potenciálně nebezpečné stránky. Tento add-on při návštěvě webové stránky prověří, zda je daná stránka podezřelá, protože v minulosti instalovala spyware nebo se z ní rozesílal spam. Pokud je tomu tak, add-on vás okamžitě varuje. Kromě toho stránka ukazuje křížové odkazy každé webové stránky.
Download: www.siteadvisor.com (101 KB)

Video Downloader 1.1.1

Stahuje video z webových stránek

Provozovatelé webových stránek s videoklipy například YouTube nebo Google Video se snaží zabránit tomu, abyste si videoklipy mohli jednoduše stáhnout a uložit na svůj počítač. Video Downloader všechny takové zábrany a překážky obejde a v okně vám ukáže, které odkazy na video se na dané webové stránce dají stáhnout. Jednoduše pak kliknete na odkaz a požadovaný klip už směřuje na váš pevný disk. Tento nástroj se dá použít i pro soubory s hudbou, které jsou záměrně uloženy tak, aby se nesnadno stahovaly. Pomocí tohoto nástroje je jednoduše uložíte na svůj disk.
Download: htpps://addons.mozilla.org/firefox/2390 (14 KB)