Hlavní navigace

Jak vyškolit pracovníky na práci s AI – a proč to ve firmě potřebujete?

12. 8. 2024

Sdílet

 Autor: PCWorld s využitím DALL-E
Organizace zavádějí nástroje generativní umělé inteligence závratnou rychlostí, ale bez školení může dojít k prudkému nárůstu obav u zaměstnanců, vedoucí nejen k ignorování moderních technologií.

Umělá inteligence (AI) bere podnikatelský svět útokem a nejméně tři ze čtyř organizací tuto technologii zavádějí nebo ji pilotně využívají ke zvýšení produktivity.

Během příštích dvou let bude generativní AI (genAI) nutit organizace řešit nespočet rychle se vyvíjejících problémů, od zabezpečení dat po komise pro kontrolu technologií, nové služby a – což je nejdůležitější – zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Důvěřujete firmám, které s vámi komunikují pomocí AI?

Na začátku letošního roku uvedlo 87 % z 200 společností oslovených v průzkumu poradenské společnosti Bain & Co., že již vyvíjejí, pilotují nebo v nějaké míře nasadily genAI. Většina prvních nasazení se týkala nástrojů pro vývoj softwarového kódu, zákaznický servis, marketing a prodej a diferenciaci produktů.

Společnosti do této technologie investují značné prostředky – v průměru asi pět milionů dolarů ročně a v průměru 100 zaměstnanců, kteří se genAI věnují alespoň částečně. Mezi velkými společnostmi investuje podle společnosti Bain & Co. přibližně 20 % z nich až 50 milionů dolarů ročně.

Podle IDC bude do roku 2027 genAI představovat 29 % organizačních výdajů na AI. Celkově se předpokládá, že trh s AI bude mít do roku 2027 hodnotu 407 miliard dolarů.

„Často to popisuji tak, že AI vysává vzduch z téměř všech investic, které se netýkají AI, v celém technologickém světě,“ řekl profesor Harvard Business School David Yoffie.

Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
0:00/

S prudkým nárůstem zavádění AI se společnosti potýkají s problémy při najímání lidí s tolik potřebnými znalostmi a zkušenostmi v oblasti AI. Mnohé z nich dokonce ruší podle nich nepotřebná pracovní místa a nahrazují je pracovníky s kvalifikací AI, ačkoli většina organizací zaměstnance nenahrazuje, ale přeškoluje.

Vedoucí pracovníci v IT ve všech regionech a odvětvích se snaží získat kvalifikované lidi na správné pozice a/nebo zvyšovat kvalifikaci stávajících zaměstnanců. Podle průzkumu IDC více než polovina organizací po celém světě zaznamenává zpoždění produktů, problémy s kvalitou a ztráty příjmů kvůli krizi v oblasti dovedností. IDC předpovídá, že do roku 2026 bude podobně postiženo více než 90 % organizac.

Nedávný průzkum podnikatelské poradenské společnosti Heidrick & Struggles ukázal 9% meziroční nárůst firem, které interně rozvíjejí talenty v oblasti umělé inteligence.

Zatím nejsou připraveny na přijetí

Poskytovatel technických služeb AND Digital nedávno zveřejnil zprávu CEO Digital Divide založenou na dubnovém průzkumu mezi 500 respondenty ve Velké Británii, 50 v USA a 50 v Nizozemsku; zjistil, že 76 % respondentů již spustilo AI boot campy, i když 44 % také uvedlo, že jejich zaměstnanci nejsou na přijetí AI stále připraveni.

„Náš průzkum naznačuje, že hlavním motorem tohoto trendu je strach ze zaostávání,“ uvedla ve zprávě společnost AND Digital. „Pětapadesát procent respondentů nám sdělilo, že tempo, jakým se objevují nové technologie, vyvolává u vrcholového vedení obavy.“