Hlavní navigace

Jak zachovat bezpečí svých potomků v online světě - 1. díl

21. 9. 2013

Sdílet

 Autor: MacWorld.com
Dnešní děti jsou na internetu jako doma. Když trochu povyrostou, už potřebují vlastní počítač nebo smartphone a online komunikace se stává naprosto samozřejmou součástí jejich života.

Touto činností jsou pak schopny trávit hodiny a hodiny času. Online komunikace však s sebou přináší i mnohá rizika. V tomto článku Vám představíme pravidla, jejichž dodržování vám pomůže ochránit vaše potomky před nebezpečími na internetu.

Úvod

Ještě před několika lety stačilo k ochraně dětí při jejich online aktivitách postavit počítač do rušné místnosti, kde se pořád někdo pohyboval, a vždy je po chvílích kontrolovat. Když děti vyrostou a je jim dejme tomu 12 nebo 14 let, obvykle mají každé svůj vlastní přístroj, třeba iPhone. Vedle svého fyzického života v tomto věku žijí i svůj online život – píší komentáře na Facebook, zasílají zprávy pomocí aplikace WhatsApp, píší různé texty a příležitostně používají e-mail. Pravidelně komunikují se svými vrstevníky, které rodiče jejich nikdy neviděli. Obvykle bývají natolik inteligentní, aby o sobě neprozrazovaly žádné informace podivínům, s nimiž se nikdy nesetkaly, nicméně jsou ohroženy kyberšikanou (ať už jsou šikanovány nebo samy šikanují), jsou až příliš ovlivněny sociálními sítěmi či dokonce sexuálním obtěžováním.

Rozhodně to neberte na lehkou váhu. S mobilem v kapse má takový typický teenager možnost trávit hodiny či dokonce dny vzájemnou komunikací se svými vrstevníky, a to zcela bez jakéhokoliv dohledu ze strany rodičů. Příběhů s ne vždy dobrým koncem je známo z minulosti dost a dost. Odstrašujícími příběhy jsou i filmy. Znáte třeba film Heathers (Smrtící atrakce)? Nebo film Lord of the Flies (Pán much)?

Co s tím? Co má starostlivý rodič dělat, pokud nechce využívání nejmodernějších technologií rovnou zakázat (což určitě řadu rodičů nejednou napadlo)?

V příštím díle našeho rodičovského seriálu se budeme věnovat první zásadě, kterou je třeba při péči o bezpečí našich potomků při online komunikaci věnovat. Konkrétně se bude jednat o stanovení a vysvětlení pravidel.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?