Hlavní navigace

Jak zachovat bezpečí svých potomků v online světě - 2. díl

22. 9. 2013

Sdílet

 Autor: © arrow - Fotolia.com
V dnešním díle seriálu se budeme věnovat první zásadě, kterou je třeba při péči o bezpečí našich potomků při online komunikaci věnovat. Konkrétně se bude jednat o stanovení a vysvětlení pravidel.

Předchozí díl

Dnešní děti jsou na internetu jako doma. Když trochu povyrostou, už potřebují vlastní počítač nebo smartphone a online komunikace se stává naprosto samozřejmou součástí jejich života Touto činností jsou pak schopny trávit hodiny a hodiny času. Online komunikace však s sebou přináší i mnohá rizika. V tomto článku Vám představíme pravidla, jejichž dodržování vám pomůže ochránit vaše potomky před nebezpečími na internetu.

1. Stanovte a vysvětlete pravidla

Pokud pracujete v nějaké firmě jako zaměstnanec, pak s největší pravděpodobností máte k dispozici dokument obsahující popis práce a pravidla chování na pracovišti. Pokud jste tento dokument někdy četli, zjistíte, že vám firma umožňuje používat své počítače, počítačovou síť a další technologie i k soukromým účelům, ale jen v omezené míře. Přitom se zároveň musíte vzdát jakýchkoliv očekávání, co se týče zajištění soukromí. Podobně je možné řešit situaci v domácnosti. Myslíte, že z toho budou vaši potomci nadšení? Určitě ne. Nicméně přesto vám nastavená pravidla přijmou, stejně jako vy přijímáte pravidla poskytování služeb třeba poskytovatele připojení k internetu, abyste mohli využívat jeho služeb. Pokud s nimi souhlasit nebudete, prostě nebudete moci jí nabízené služby využívat.

Na druhou stranu je ovšem třeba hned od začátku počítat s tím, že naprosto nezávisle na tom, jaká pravidla nastavíte, musíte počítač s tím, že se dnešní mládež znalá počítačových technologií bude snažit najít způsoby, jakými obejít prvky integrované v operačním systému proti neoprávněnému vniknutí do vašeho domácího počítače. Navíc se klidně může stát, že se zapomenete odhlásit z účtu správce počítače a pak je přístup do počítače volný. Vězte, že žádný program ani konfigurace vaše potomky před nebezpečím v online světě neochrání, což znamená, že se nevyhnete rozhovoru s vašimi potomky na téma obav o jejich bezpečí.

ICTS24

Příště problematiku věnovanou stanovování a vysvětlování pravidel dokončíme s jasným konstatováním, že je třeba být maximálně důsledný, ale vstřícný. Zároveň si zdůrazníme, jak je důležité se na pravidlech, která se budou od našich dětí vyžadovat, společně dohodnout.

Pokračování