Hlavní navigace

Jak zachovat bezpečí svých potomků v online světě - 3. díl

23. 9. 2013

Sdílet

 Autor: (c) arrow - Fotolia.com
Dnes dokončíme problematiku věnovanou stanovování a vysvětlování pravidel, a to s konstatováním, že je třeba být maximálně důsledný, nicméně vstřícný.

Předchozí díl

Zároveň si zdůrazníme, jak je důležité se na pravidlech, která se budou od našich dětí vyžadovat, společně dohodnout.

Dnešní děti jsou na internetu jako doma. Když trochu povyrostou, už potřebují vlastní počítač nebo smartphone a online komunikace se stává naprosto samozřejmou součástí jejich života Touto činností jsou pak schopny trávit hodiny a hodiny času. Online komunikace však s sebou přináší i mnohá rizika. V tomto článku Vám představíme pravidla, jejichž dodržování vám pomůže ochránit vaše potomky před nebezpečími na internetu.

1. Stanovte a vysvětlete pravidla – dokončení

Jedním z největších zdrojů obav rodičů mohou být možná paradoxně neomezené možnosti internetu. Vždyť na internetu je tak snadné poslat umístit fotografii na Facebook, odeslat urážlivou textovou zprávu či vyhledat a stáhnout prakticky jakýkoliv film, který byl kdy natočen. Internet je bez hranic a vaši potomci jej jen prozkoumávají. Proto určitě není od věci, pokud si se svými potomky sednete a sdělíte jim svá pravidla. Na druhou stranu se často dají pravidla zjednodušit na jedno, které zní: „Pokud byste říkali něco, co byste přede mnou nikdy neřekli, dělali něco, co byste přede mnou nikdy neudělali, nebo se dívali na něco, na co byste se se mnou nikdy nepodívali, pak se jedná o něco špatného“. Vyplatí se pravidelná kontrola mobilních telefonů vašich potomků, jednak přímo před nimi, ale i za jejich zády. Jedině tak jim sdělíte, že vámi nastavená pravidla platí. Pokud uvidíte, že váš syn či dcera provádí něco, co se vám zdá nevhodné, pokud například příliš často přidává na Facebook komentáře, o nichž si myslíte, že jsou urážlivé nebo sprosté, pak jej (ji) donuťte, aby je smazal(a) a pokud je to třeba, pak aby se i omluvil(a). Poté si o celé záležitosti promluvte.

Znepokojen samozřejmě můžete být i něčím jiným. Máte-li potomka, který málo pohybu, pak klidně zaveďte pravidlo, že po každé hodině strávené u počítače bude 30 minut jezdit na kole, běhat či provádět venku nějakou jinou fyzickou aktivitu. Horší se mu prospěch ve škole? Pak buďte nekompromisní a nedovolte mu používat mobilní telefon ani počítač, dokud neudělá domácí úkoly, které mu musí některý z rodičů zkontrolovat. Vždy se snažte odhalit možný problém včas a hledejte cestu, jak jej opravit. Nebojte se domluvit se svými dětmi na pravidlech přijatelných pro všechny členy vaší domácnosti – je známo, že děti obecně daleko snáze zachovávají pravidla, na jejichž vytváření se podílely.

Následující díl se bude věnovat dalšímu pravidlu pro ochranu dětí při jejich online aktivitách, kterou je důsledné používání rodičovské kontroly – aplikace, která je dnes v nějaké podobě na každém přístroji pro online komunikaci.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?