Hlavní navigace

Jak zachovat bezpečí svých potomků v online světě - 4. díl

24. 9. 2013

Sdílet

 Autor: (c) Julien Eichinger - Fotolia.com
Dnes se budeme věnovat dalšímu pravidlu pro ochranu dětí při jejich online aktivitách – rodičovské kontrole, která je dnes v nějaké podobě na každém přístroji pro online komunikaci.

Předchozí díl

Dnešní děti jsou na internetu jako doma. Když trochu povyrostou, už potřebují vlastní počítač nebo smartphone a online komunikace se stává naprosto samozřejmou součástí jejich života Touto činností jsou pak schopny trávit hodiny a hodiny času. Online komunikace však s sebou přináší i mnohá rizika. V tomto článku Vám představíme pravidla, jejichž dodržování vám pomůže ochránit vaše potomky před nebezpečími na internetu.

2. Využívejte možností rodičovské kontroly

V operačním systému iOS můžete zablokovat přístup k obsahu na iTunes a tím navěky získat trofej toho nejhoršího rodiče v celém vesmíru.Jakmile vytvoříte pravidla, pak je nechte uplatňovat namísto sebe. Například zařízení s operačními systémy Mac OS a iOS vám umožňují nastavovat spoustu omezení. Na počítači Mac můžete nastavit možnosti rodičovské kontroly, které vám umožní řídit přístup k počítači a k internetu pro vaše potomky a také stanovit, kdy mohou a kdy nemohou počítač používat.

Zařízení iPad a iPhone mají možností konfigurace rodičovské kontroly méně, ovšem některé z nich jsou velmi užitečné. Na zařízení iOS vyberte položku Settings (Nastavení)/General (Obecné)/Restrictions(Omezení). Poté klepněte na tlačítko Enable Restrictions (Povolit omezení). Nakonec zadejte čtyřmístný číselný kód, samozřejmě takový, který vaše děti neuhádnou.

Omezení operačního systému iOS vám umožní ovládat určité části operačního systému – například je možné zakázat vašim potomkům instalaci aplikací či jejich nákup. Dále můžete pro iTunes nakonfiguovat obsah, který je povolený. Můžete tak kupříkladu zakázat stahování filmů hodnocených v hodnocení obsahu znakem R (film smí dítě sledovat v přítomnosti dospělého) nebo NC17 (film smí sledovat diváci starší 17 let), popřípadě zakázat stahování nevhodné hudby.

I když ale povolíte všechna omezení, nemyslete si, že je tím vše vyřešeno. Jak se říká – důvěřuj, ale prověřuj. Kontrolujte své děti a jejich zařízení tak často, jak jen můžete. Zní to velmi jednoduše a samozřejmě, ale divili byste se, kolik rodičů zapomíná prověřovat, co jejich děti dělají online a důsledky mohou být často až katastrofální!

Dalším, v pořadí již třetím pravidlem, kterému se budeme věnovat příště, je pravidlo přátelení vás jakožto dospělých s vašimi dětmi na sociálních sítích. Buďte přáteli nejen v životě, ale i online!

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?