Hlavní navigace

Jak zachovat bezpečí svých potomků v online světě - 5. díl

25. 9. 2013

Sdílet

 Autor: (c) arrow - Fotolia.com
Obsah dnešního dílu se dá shrnout velmi stručně. Buďte svým dětem přáteli nejen v životě, ale i online!

Předchozí díl

Dnešní děti jsou na internetu jako doma. Když trochu povyrostou, už potřebují vlastní počítač nebo smartphone a online komunikace se stává naprosto samozřejmou součástí jejich života Touto činností jsou pak schopny trávit hodiny a hodiny času. Online komunikace však s sebou přináší i mnohá rizika. V tomto článku Vám představíme pravidla, jejichž dodržování vám pomůže ochránit vaše potomky před nebezpečími na internetu.

3. Buďte přáteli svých dětí na sociálních sítích

Možná si myslíte, že rodiče a jejich by neměly být přáteli na Facebooku. Jak vám děti porostou, začnete koketovat s tím, že to až tak nepředstavitelné není. Připomínejte svým potomkům neustále, že to, co by neřekli před vámi u stolu při jídle, by neměly říkat ani online na internetu. A když už s nimi budete mluvit, řekněte jim i o nastavení zabezpečení u sociálních médií.

Vědí například, jak nastavit, aby vše, co uveřejní na Facebooku, viděli pouze jejich přátelé? Tuší něco o tom, že tweety jsou v kybernetickém prostoru navěky? Ujistěte se, že vaše děti ví, že umisťování informací na internet je stejné jako kdyby si daly inzerát do nejčtenějších novin, vykřičely je během přestávky v poločase fotbalového utkání nebo je vyhlásily během velké přestávky ve škole. Vše, co umístí na internet, je hodně vidět a jinak řečeno není je ani možné úplně a skutečně smazat.

Předveďte svým potomkům příklady skutečných lidí, jejichž čest a pověst vzala za své tím, že na internetu zveřejnili něco, co neměli. Například ve státu Indiana v roce 2012 byl středoškolský student Austin Carroll vyloučen ze školy za tweet, který právě jeho škola, kterou navštěvoval, považovala za urážlivý. Rehtaeh Parsons, teenager z Kanady se zabil poté, co byl po několik měsíců vystavován online obtěžování a týrání. Dva muži, kteří byli v době činu nezletilí, nyní byli obviněni z výroby a distribuce dětské pornografie.

 Nyní, když jste přáteli nejen v běžném životě, ale i při online komunikaci, můžete zabezpečení vašich dětí online posílit dalším, pro vaše potomky velmi nepopulárním opatřením. Musíte je totiž přimět k tomu, aby vám prozradili hesla do všech služeb, které na internetu používají. 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?