Hlavní navigace

Jak zachovat bezpečí svých potomků v online světě - 7. díl

27. 9. 2013

Sdílet

 Autor: © cienpiesnf - Fotolia.com
V dnešním díle našeho seriálu věnovanému zabezpečení dětí při jejich online komunikaci uplatníme další pravidlo, a sice to, že žádná elektronická hračka nepatří do postele!

Předchozí díl

Dnešní děti jsou na internetu jako doma. Když trochu povyrostou, už potřebují vlastní počítač nebo smartphone a online komunikace se stává naprosto samozřejmou součástí jejich života Touto činností jsou pak schopny trávit hodiny a hodiny času. Online komunikace však s sebou přináší i mnohá rizika. V tomto článku Vám představíme pravidla, jejichž dodržování vám pomůže ochránit vaše potomky před nebezpečími na internetu.

5. Nenechte své potomky usínat s jejich telefony či počítači

Co myslíte, kam patří elektronika přes noc? Ano, správně, do nabíjecí stanice. a obrázku vidíte nabíjecí stanici PowerDock 5 od firmy Griffin. V žádném případě nedovolte svým dětem, aby si elektronické hračky braly s sebou do postele!Spousta rizikových aktivit se ve světě teenagera odehrává v noci. Jsou sami ve svých pokojích, takže mohou snadno psát ty nejhanebnější urážky a výpady, pobízet ostatní k publikování nevhodných obrázků sama sebe, či se účastnit konverzace s podivnými a neznámými lidmi. Nepřipusťte, aby se vaše děti staly účastníky těchto pochybných aktivit. Vyhraďte u sebe doma místo, kde se budou přes noc nabíjet telefony a notebooky. K tomu účelu můžete použít speciální nabíjecí stanice, jako je kupříkladu PowerDock 5 od firmy Griffin za asi 2 300 Kč s DPH, která vám umožní nabíjet najednou několik iPadů a iPhonů. Svým potomkům pak řekněte, aby se vymluvily na rodiče, konkrétně na to, že jim na noc sebrali mobilní telefon..

A trest za porušení pravidel? Docela se osvědčuje týden bez přístroje, s nímž bylo zařízení porušeno. Pokud se jedná o iPhone, pak musíte počítat s tím, že váš potomek vám  musí být schopen zavolat. Proto neváhejte a zakupte pro tyto účely levný mobil, z něhož půjde pouze telefonovat – spoustu takových telefonů nabízí AT&T a spousta jiných prodejců. A když teď budete mít takříkajíc záložní plán, určitě vám nebude činit problém vyměnit v případě potřeby smartphone vašeho dítěte za obyčejný mobil.

Stejně tak vám doporučujeme, abyste z dětských pokojů odstěhovali stolní počítače. Pokud již máte stolní počítač v dětském pokoji, pak jej naprosto nekompromisně nastavte tak, aby jej vaše dítě nemohlo používat v noci. Nebo je ještě jedna možnost – jednoduše večer z počítače odpojte napájecí kabel a vezměte jej s sebou. Nezapomeňte ani na pravidelnou kontrolu počítače, abyste přesně věděli, co vaše dítě dělá.

V příštím, již závěrečném díle našeho seriálu vám připomeneme poslední, šesté pravidlo, které se dá vystihnout velmi stručně. Jděte prostě svým dětem příkladem!

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?