Hlavní navigace

Jak zdarma vytvořit nejlepší sadu pro ochranu PC - 1.díl

1. 2. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pokud chcete ochránit svůj počítač před všemi možnými útoky a hlavně zdarma, pak jste tady správně.

Máte počítač? Pak je to jasné – stáváte se clem potenciálního útoku. A samozřejmě potřebujete odpovídající ochranu.

To platilo před deseti lety a platí to stále, a to i přes obrovský pokrok v úrovni zabezpečení, kterého Microsoft v oblasti ochrany svého operačního systému bezesporu dosáhl. Při řešení ochrany svého počítače máte na výběr ze dvou možností: buď budete každý rok za ochranu počítače platit výrobci bezpečnostního balíku, nebo vezmete otázku zabezpečení počítače do svých rukou. Pokud si zvolíte tu druhou možnost, pak to pro vás znamená, že si zjednodušeně řešeno vytvoříte vlastní balík nástrojů pro zabezpečení, a to z různých zdarma dostupných nástrojů.

Klady a zápory zdarma dostupných antivirových programů

Rozhodnutím vzít vše do svých rukou sice ušetříte, ale na druhou stranu je třeba férově přiznat, že toto řešení není rozhodně ideální pro každého. Když si zakoupíte placený bezpečnostní balík, obvykle je jeho součástí i nějaká podoba uživatelské podpory. Naproti tomu používání zdarma dostupných produktů často znamená, že na případné problémy zůstanete sami. Rozhodnutí využít pro ochranu počítače zdarma dostupné produkty také znamená použít kombinaci různých nástrojů. Vytvoření ideální sady nástrojů, která by přesně vyhovovala vašim požadavkům, je pak je otázkou zkoušení metodou pokusu a omylu. Placené sady naproti tomu často nabízí bezpečnostní řešení, která jsou sladěná a která tedy navzájem spolupracují a používání různých součástí sady je tak „bezbolestné“.

Další nevýhodou používání zdarma dostupných nástrojů je i skutečnost, že tyto programy obsahují panely nástrojů či další rozšíření, které se instalují do internetového prohlížeče, popřípadě další programy, které jsou uživateli často vnímány jako nežádoucí. Zdarma dostupné nástroje také často obsahují reklamy, které autorům zdarma dostupných programů pomáhají vydělávat. Při instalaci zdarma dostupných nástrojů se rovněž mějte na pozoru, abyste s těmito programy nenainstalovali i bloatware (nechtěný software), jehož instalace je v rámci instalačního programu často standardně zapnuta.

 

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?