Hlavní navigace

Jak zdarma vytvořit nejlepší sadu pro ochranu PC - 3.díl

3. 2. 2018

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Pokud chcete ochránit svůj počítač před všemi možnými útoky a hlavně zdarma, pak jste tady správně.

Předcházející díl

 

Máte počítač? Pak je to jasné – stáváte se clem potenciálního útoku. A samozřejmě potřebujete odpovídající ochranu.

To platilo před deseti lety a platí to stále, a to i přes obrovský pokrok v úrovni zabezpečení, kterého Microsoft v oblasti ochrany svého operačního systému bezesporu dosáhl. Při řešení ochrany svého počítače máte na výběr ze dvou možností: buď budete každý rok za ochranu počítače platit výrobci bezpečnostního balíku, nebo vezmete otázku zabezpečení počítače do svých rukou. Pokud si zvolíte tu druhou možnost, pak to pro vás znamená, že si zjednodušeně řešeno vytvoříte vlastní balík nástrojů pro zabezpečení, a to z různých zdarma dostupných nástrojů.

Používejte ještě jeden antivirový program

I ten nejlepší klasický antivirový program může mít docela velké problémy s odhalováním a následným odstraňováním odolného a v systému hluboce zakořeněného malwaru. V této souvislosti se doporučuje mít k dispozici ještě jeden antivirový program.

Malwarebytes dokáže odstranit rootkity a další havěť, kterou jiné antivirové programy odhalit nedokážou. A co je na tom nejlepší, tento antivirový program můžete na počítači klidně provozovat současně se svým klasickým antivirovým programem.

Malwarebytes Anti-Malware Free poskytuje zajišťuje další vrstvu ochrany vašeho počítače proti nejrůznější havěti vyskytující se na Internetu. Není však vhodné jej používat jako hlavní ochranu vašeho počítače, protože neposkytuje ochranu počítače v reálném čase. Můžete jej však bez obav používat vedle většiny klasických antivirových programů jako nástroj pro občasné ručně spouštěné testování vašeho počítače. Svoji vynikající pověst si získal tím, že poskytuje nadprůměrnou úroveň ochrany proti útokům typu „zero-day“. Jinými slovy – občas dokáže zachytit malware, který jiné antivirové programy ignorují.

Dalším nástrojem, který určitě stojí za stažení, je Norton Power Eraser. Tato zdarma dostupná utilita se zaměřuje na tzv. scareware, což je duh malwaru, který se vás snaží donutit, abyste si zakoupili falešný antivirový program. Právě tento typ malwaru často klasické antivirové programy ignorují. Firma Symantec, která je autorem tohoto softwaru, předem upozorňuje na to, že Norton Power Eraser je poněkud agresivním nástrojem, který může tu a tam označit jako malware naprosto bezproblémový program. Proto jej používejte jako poslední možnost, nicméně v každém případě se jedná o slušnou zbraň proti malwaru, která by vám neměla ve vašem zbrojním arzenálu rozhodně neměla chybět.

 

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?