Hlavní navigace

Jak zdarma vytvořit nejlepší sadu pro ochranu PC - 9.díl

9. 2. 2018

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Pokud chcete ochránit svůj počítač před všemi možnými útoky a hlavně zdarma, pak jste tady správně.

Předcházející díl

 

Máte počítač? Pak je to jasné – stáváte se clem potenciálního útoku. A samozřejmě potřebujete odpovídající ochranu.

To platilo před deseti lety a platí to stále, a to i přes obrovský pokrok v úrovni zabezpečení, kterého Microsoft v oblasti ochrany svého operačního systému bezesporu dosáhl. Při řešení ochrany svého počítače máte na výběr ze dvou možností: buď budete každý rok za ochranu počítače platit výrobci bezpečnostního balíku, nebo vezmete otázku zabezpečení počítače do svých rukou. Pokud si zvolíte tu druhou možnost, pak to pro vás znamená, že si zjednodušeně řešeno vytvoříte vlastní balík nástrojů pro zabezpečení, a to z různých zdarma dostupných nástrojů.

Zabezpečte BIOS: tip pro pokročilé uživatele

Tento tip je určen pro pokročilé uživatele. Jedná se o možnost a doporučení nastavit heslo pro přístup do BIOSu. Takové heslo si nastavíte tak, že se přesunete do BIOSu – způsob, jak se dostat do BIOSu závisí na konkrétním počítači. V BIOSu se pak volba pro nastavení hesla pro přístup do BIOSu nachází v sekci nazvané General nebo Security, popřípadě ji můžete najít pod nějakým podobným názvem. Následně nastavte vámi požadované heslo. Jako heslo použijte nějaký jednoduchý a snadno zapamatovatelný výraz, protože se jedná o prostředek zabezpečení, který má zastavit někoho, kdo má přístup k vašemu počítači, popřípadě nějakého škodlivého malwaru pracujícího na nízké úrovni systému, který se pokouší provést vašemu počítači něco nekalého.

Nezůstávejte na jednom místě a nevažte se

Výše uvedené tipy tvoří základy, které když se dají dohromady, vznikne vám zdarma dostupný balík pro zabezpečení vašeho počítače. Je to sice poněkud pracnější řešení, ale výsledek určitě bude stát za to. V žádné případě se nejedná o nějaké napevno postavené řešení, ba naopak – nikdo vám nebrání, abyste jakoukoliv komponentu z tohoto balíčku vyměnili za jinou a lepší, jakmile na nějakou narazíte.

Byl pro vás článek přínosný?