Hlavní navigace

Jak žít bez Javy, Adobe Readeru a Flashe - 1. díl

12. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © Beboy - Fotolia.com
Adobe Flash, Adobe Reader a Java od společnosti Oracle – všechny tři tyto technologie jsou v podstatě všudypřítomné.

A všechny tři nabízejí užitečné funkcionality – takové, které (v případě Flashe nebo Javy) nemohou být přímo reprodukovány řešeními ostatních vývojářů. Pokud bychom žili ve vakuu, bylo by těžké být proti názoru, že si tato trojice zaslouží své místo na všech počítačích na celém světě.

Ve vakuu však nežijeme.

V našem reálném světě činí široké využití softwaru ze strany uživatelů ze všech tří programů neodolatelné cíle pro hackery a šiřitele malwaru. Útoky dosáhly vrcholu na počátku letošního roku, kdy internet zavalila vlna zpráv o zneužitích Flashe, Readeru a Javy. Na téměř každodenní informace o útocích těmito vektory jsme si již zvykli. Jen za únor Adobe vydal tři kritické aktualizace Flashe.

Ještě ale nepřestříhávejte ethernetový kabel a Wi-Fi síť nechte aktivovanou! Vy totiž nemusíte používat Javu, Flash a Reader jenom proto, že je používají všichni ostatní. Zkusili jsme bez Readeru, Javy, Flashe a jejich příslušných plug-inů pro prohlížeče přežít týden, abychom zjistili, zda se tak dá žít a neriskovat přitom ohromná omezení.

Naše pocity z experimentu jsou smíšené, ale neuvěřitelně obohacující.

Život bez Adobe Readeru

Podívejme se nejprve na nejjednodušší krok našeho pokusu. Ano, zbavit se Adobe Readeru je až neuvěřitelně prosté. Ač pro vás může být tento software synonymem PDF, nejde o jediný prohlížeč PDF souborů na světě. Existují bezpečnější a rychlejší alternativy Readeru, neboť Reader jako velice rozšířený program trpí častými zero-day útoky, neboť hackeři aktivně zneužívají jeho zranitelností.

Existují různé alternativní prohlížeče PDF souborů – například Sumatra PDFFoxit Reader či Nitro PDF Reader – které nejenže nedosahují takové úrovně nežádoucí pozornosti ze strany hackerů jako program od Adobe, ale jejich rychlost je ve srovnání nepoměrně vyšší.

Pro své potřeby v oblasti digitálních dokumentů jsme přesedlali konkrétně na software Sumatra PDF. Ten nemá tolik „cingrlátek“ jako Reader, ale je rychlý a poměrně jednoduše ovládatelný. Nitro PDF je skvělý, hledáte-li více funkcí, a Foxit Reader v sobě snoubí rychlost a extra doplňky a spadá tak mezi oba výše zmíněné. Práce se všemi třemi je radost.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?