Hlavní navigace

Jak žít bez Javy, Adobe Readeru a Flashe - 2. díl

13. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © amenic181 - Fotolia.com
Adobe Flash, Adobe Reader a Java od společnosti Oracle – všechny tři tyto technologie jsou v podstatě všudypřítomné.

Předchozí díl

Život bez Javy

Opustit Javu je poněkud složitější. Je ale pravda, že softwarovou platformu Oraclu na straně klienta využívá jen velmi málo webových stránek – podle průzkumu W3Techs jen asi 0,2 procent všech existujících webů. Podobně málo je i programů, jež Javy vyžadují. Proto je velmi pravděpodobné, že na svém počítači Javu ani nepotřebujete. Ve skutečnosti jsme byli překvapeni, že náš loni postavený stolní počítač v sobě ani neměl Javu nainstalovanou.

Je tu ovšem jeden háček: Weby a programy, které Javu používají, jsou zpravidla ty vysokoprofilové, které používáte často a prostě je potřebujete.

Patří sem třeba spousta bankovních webů. Pokud web, který často využíváte, potřebuje Javu, potom na svém počítači musíte mít Javu – to nejde obejít. Stejně tak jsou na softwarové platformě od Oraclu postaveny některé hodně populární desktopové aplikace – třeba kancelářský balík OpenOffice. Adobe Creative Suite 6 či velký žrout času Minecraft.

Takže většina lidí Javu nepotřebuje. A jestli ji potřebujete, pak ji opravdu potřebujete. Naše doporučení? Odinstalujte ji ze svého počítače. Vážně, odinstalujte ji hned. Jestliže potřebujete Javu pro konkrétní web nebo program, upozorní vás tento web nebo program pokaždé, když se jej pokusíte použít, že pro svůj běh Javu vyžaduje. V takovém případě ji můžete rychle opětovně nainstalovat – a v aktualizované verzi.

Mnoho uživatelů však neexistenci Javy na svém počítači ani nezaznamená. A jestliže se za pár měsíců stane, že navštívíte málo používanou stránku, můžete Javu nainstalovat a po dokončení vašeho aktuálního úkolu ji znovu odinstalovat. Pokud tyto činnosti provádíte jednou nebo dvakrát do roka, je to nic v porovnání s neustálou instalací oněch kritických záplat nebo dokonce odhalení vašeho počítače potenciálnímu útoku.

Dalším řešením je, že pokud často navštěvujete určitou stránku, která vyžaduje Javu, stáhněte si sekundární webový prohlížeč, nainstalujte si pro něj plugin Javy a potom jej používejte jen v případě návštěvy kýžené stránky. Díky tomu bude váš primární prohlížeč bez Javy, což sníží pravděpodobnost, že při svém každodenním surfování náhodou narazíte na škodlivé zneužití Javy.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?