Hlavní navigace

Jak změnit písmenko u diskové jednotky?

5. 11. 2009

Sdílet

U počítače jednoho našeho čtenáře změnila Windows písmenko diskové jednotky z F: na G:. Byl nám položen dotaz, zda se dá tato změna nějakým způsobem vrátit zpět.

Změna písmenka diskové jednotky


Operační systémWindows umožňuje uživatelům měnit písmenka označení diskových jednotek a ostatně je to ideální řešení i pro tento případ. Klepněte do nabídky Start, zde klikněte pravým tlačítkem na ikonku Tento počítač (ve Windows Vista se jedná o ikonku Počítač), a z kontextového menu, které se objeví, vyberte položku Spravovat. Spustí se aplikace Správa počítače.

 

Správa počítače

 

CS24

Nyní v levém sloupci okna rozbalte klepnutím položku Úložiště a zde klepněte na položku Správa disků. Po chvíli čekání na to, až Windows zjistí, které diskové jednotky se na počítači nachází a jaká jsou k nim přiřazena písmenka, klepněte pravým tlačítkem na diskovou jednotku, jejíž písmenko chcete změnit a z kontextového menu vyberte položku Změnit písmeno jednotky a cestu.

Zobrazí se dialogové okno Změnit písmeno jednotky a cestu svazku … V tomto dialogovém okně stiskněte tlačítko Změnit. V následujícím dialogovém okně vyberte z rozbalovacího seznamu požadované písmenko disku a poté klepněte na tlačítko OK. Pokud se objeví výzva k restartování počítače, pak restart proveďte. V opačném případě není restartování počítače nutné.