Hlavní navigace

Jaká je ta ideální počítačová skříň pro vás? - 3.díl

10. 12. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Počítačovou skříň můžete v současnosti koupit ve všech možných provedeních – tvarech, velikostech i s řadou funkcí – jen tak vědět, která je pro vás ta pravá.

Předcházející díl

 

Je úplně jedno, jestli chcete, aby vaše počítačová skříň byla středobodem vaší pracovny nebo jestli se má jednat jen o nějakou krabici, která bude ležet někde pod stolem – koupě počítačové skříně je vždycky tak trochu věda.

Pokud se koupí počítačové skříně nechcete nijak zabývat, pak pro vás platí nezbytné minimum – musí být tak velká, aby zvládla uspokojit všechny vaše požadavky a aby měla dostatek místa pro všechen váš hardware a zařízení připojovaná do portů USB. V každém případě byste měli vědět, že existují skříně, které vám toho poskytnou daleko více. Prostorný vnitřek, nižší teploty, minimální hluk, rozsáhlou podporu vodního chlazení, přitažlivě provedené panely z tvrzeného skla či podsvětlení RGB – a to všechno je jen příslovečná špička ledovce.

V následujícím seriálu najdete návod na koupi takové počítačové skříně, která vám sedne doslova na míru. Nicméně koupě počítačové skříně je jen prvním krokem, u něhož to pravděpodobně neskončí, ale naopak začne. Co když si budete chtít postavit rovnou celý počítač?

Velikost skříně se počítá --- pokračování

Úplně na druhé straně pak vůči počítačovým skříním full-tower stojí počítačové skříně typu mini-ITX, které jsou určeny pro drobné základní desky typu mini-ITX. Některé z těchto základních desek jsou neuvěřitelně malé a vejdou se i do sestav, které slouží jako domácí kino, nicméně takto těsné uspořádání může u některého hardwaru způsobit problémy s kompatibilitou. Rozhodně nepočítejte s tím, že u většiny počítačových skříní mini-ITX budete moci použít vodní chlazení nebo nějaký obrovský chladič procesoru. Některé počítačové skříně typu mini-ITX ani nepodporují delší grafické karty, proto je třeba si před koupí grafické karty zjistit její maximální délku. A samozřejmě u zmiňovaného typu počítačových skříní samozřejmě není takřka žádné místo pro instalaci nějakého dalšího hardwaru – počítačová skříň je prostě příliš malá, takže u tohoto typu počítačové skříně spíše počítejte jen s tou nejzákladnější konfigurací. Na druhou stranu jsou tyto malé počítačové skříně kvůli snadné přenositelnosti ideální výbavou pro LAN party!

Výrobce Bitfenix Portal nabízí jedinečný design počítačových skříní typu mini-ITX. Jako inspirace posloužila oblíbená hra Portal od firmy Valve.

Tu a tam se můžete setkat ještě i s počítačovými skříněmi typu mini-tower, které, co se týče velikosti, leží někde na pomezí mezi počítačovými skříněmi mini-ITX a mid-tower. Tyto počítačové skříně jsou určeny pro základní desky micro-ATX, nicméně tento typ základních desek je daleko vzácnější.

CS24

 

Pokračování