Hlavní navigace

Jaké jsou alternativy po odchodu HD DVD?

26. 2. 2008

Sdílet

Letošní únor přinesl zasazení několika smrtelných ran pro formát HD DVD. Řada firem se začíná přeorientovávat na konkurenční Blu-ray, jiné se snaží hledat alternativní řešení. Přibližme si, jaká tato řešení mohou být.

Letošní únor přinesl zasazení několika smrtelných ran pro formát HD DVD. Řada firem se začíná přeorientovávat na konkurenční Blu-ray, jiné se snaží hledat alternativní řešení. Přibližme si, jaká tato řešení mohou být.

„Smrt“ formátu HD DVD byla velmi rychlá. Nejprve ohlásilo ukončení jeho dalšího využívání filmové studio Warner Bros a dále řetězec Wal-Mart zveřejnil, že již nebude HD DVD dále prodávat. Toshiba, výrobce HD DVD, sice na tento fakt reagovala snížením cen příslušných přehrávačů na polovinu, nicméně tento krok analytická společnost Gartner ohodnotila pouze jako prodloužení agonie tohoto formátu, který již nemá šanci v souboji s Blu-ray na vítězství. Jak se situace bude vyvíjet dál?

Nyní, po rozhodnutí Toshiby přestat dále mechaniky HD DVD vyrábět, je již zřejmé, že řada společností a firem, která tento formát dosud podporovala – a mezi nimiž je například Intel, Hewlett-Packard, Universal Studios nebo Microsoft se bude muset přeorientovat na konkurenční Blu-ray a nebo hledat alternativní řešení. To je právě případ Microsoftu.

Microsoft prohlásil, že přestane vyrábět externí HD DVD mechaniky pro své Xboxy 360, ale dále bude poskytovat podporu pro dosud existující hardware. Xbox 360 v základní výbavě totiž obsahoval jen klasickou DVD mechaniku a pro přehrávání videa v HD rozlišení bylo potřeba koupit mechaniku přídavnou, právě v provedení HD DVD. Oproti tomu konkurenční Playstation 3 od Sony měl Blu-ray mechaniky již v základní výbavě a je možné, že i to pomohlo více rozšířit tento formát.

Microsoft zatím nespecifikoval, kdy budou k dispozici externí Blu-ray mechaniky pro Xbox, ale místo toho přišel s vizí dlouhodobé strategie, v níž podpora specifických HD mechanik přestává být tak důležitá, neboť podle Microsoftu bude stále narůstat procento filmů, stažených přímo z internetu. K tomu již existuje Microsoft Xbox Live Marketplace, z nějž si uživatelé mohou stáhnout filmy nejen do konzole Xbox, ale i do běžných PC. Filmy jsou ve formátu Microsoft Windows Media Playeru a za cenu 39.26 dolarů mají uživatelé možnost uložit si jednu kopii do svého PC a druhou si nahrát na svůj přenosný přístroj.
Nenechte si ujít:
LG představil nové LCD monitory a Blu-ray vypalovačky

Toshiba nabízí první notebook s HD DVD-RW

Kam kráčíš, Microsofte?

Sony nabízí notebooky Vaio s interní mechanikou Blu-ray

Blu-ray vs. HD DVD

Nahradí optické disky páskové systémy?

Zda se tento trend projeví jako dominantní je otázkou budoucího vývoje, nicméně vzhledem k podobnému posunu v oblasti MP3 není vůbec nereálný. Jedinou překážkou by mohla být zatím často stále limitovaná rychlost internetového připojení řady uživatelů, neboť stažení filmu je na kapacitu linky značně náročnější, než je tomu v případě MP3.