Hlavní navigace

Java těsně vede v oblíbenosti u vývojářů před C

8. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © Air0ne - Fotolia.com
Javu pohání vpřed úspěch Androida, C se ale nevzdává a postupně svou ztrátu stahuje.

V indexu popularity programovacích jazyků sestavovaném agenturou Tiobe vydaném tento měsíc vede Java těsně před C. Podle tohoto žebříčku má Javu v oblibě 17,05 % vývojářů oproti 18,48 % před rokem a 17,48 % před měsícem. C si v únoru oblíbilo 16,25 % vývojářů, zatímco před rokem jich bylo 14,98 % a před měsícem 16,98 %. Předpověď Tiobe, že Java sestoupí na druhou příčku, se tedy zatím nenaplnila.

„Java má šanci udržet se na prvním místě zejména díky tomu, že Android je nejrozšířenější mobilní platformou,“ konstatoval výkonný ředitel agentury Tiobe Paul Jansen. „Na druhou stranu, mnoho malých zařízení, kterých podle všeho stále přibývá, je stále programována pomocí jazyka C. Očekávám, že Java zůstane nejpopulárnější ještě alespoň půl roku.“

Další příčky obsadily C# (8,65 %), C++ (7,85 %), Objective-C (7,06 %) a PHP (5,64 %). K nejrychleji rostoucím patří Objective-C s meziročním nárůstem 4,5 %, který využívá Apple pro vývoj aplikací pro iOS. Největší propad zaznamenalo PHP, jehož popularita klesla z loňských 6,97 %.

Dalším v řadě je Visual Basic, který používá 4,32 % vývojářů. Microsoft tento jazyk postupně nahrazuje nástupcem s označením Visual Basic.Net, jehož oblíbenost sice roste, v současnosti ale dosahuje necelých 0,80 %. Za jistý úspěch je podle Tiobe možno považovat, že se alespoň probil do první dvacítky, protože v únoru vystoupal na 16. příčku. (Jeho předchůdce je nyní na 7. místě).

Žebříček Tiobe vychází z preferencí zkušených vývojářů na celém světě a dodavatelů softwaru v kombinaci s výsledky z vyhledávačů a dalších důležitých webů (Google, Bing, Yahoo, Wikipedia, Amazon, YouTube a Baidu). Tento index se nezabývá počtem řádků kódu ani tím, který programovací jazyk je nejlepší.

Byl pro vás článek přínosný?