Hlavní navigace

JavaScript - kapesní přehled

1. 4. 2006

Sdílet

Tato kniha kapesního formátu představuje příručního pomocníka pro tvůrce skriptů a webových aplikací za pomoci j...


Tato kniha kapesního formátu představuje příručního pomocníka pro tvůrce skriptů a webových aplikací za pomoci jazyka JavaScript. Jde o příručku, která se na omezeném množství stránek snaží seznámit pokročilejší programátory s nejzákladnějšími, nejdůležitějšími a nejpoužívanějšími funkcemi oblíbeného skriptovacího jazyka.
O užitečnosti JavaScriptu nemůže být v současnosti již žádných pochyb, i když se stále najdou vývojáři webových stránek, kteří k němu přistupují s respektem, s obavami či jej z nějakých jiných důvodů používají jen sporadicky. V době zvyšující se propustnosti i českého internetového připojení jsou však nejčastější výhrady k jeho využívání stále méně oprávněné.
Autor je zkušený programátor s dlouholetou zkušeností vývoje aplikací pod JavaScriptem. V úvodu přiznává, že formát a rozsah knihy mu neumožňuje, aby se zmínil o všech metodách, objektech a vlastnostech JavaScriptu, ale zařazuje ty nejdůležitější a na konci publikace uvádí odkazy na zdroje obsahující více podrobností. Hlavním záměrem je pak na co nejmenším prostoru objasnit programátorům nejdůležitější fakta, týkající se popisovaných příkazů, metod, vlastností či objektů, a to s ohledem na různé specifikace vývojových směrů JavaScriptu, jako jsou JavaScript, JScript, DOM1 a DOM2. Příručka je výrazně graficky strukturovaná a setkáme se v ní převážně s tabulkami, zkratkami, s příklady kódu, popisem parametrů a jen krátkými vysvětlivkami autora. S ohledem na to, že kniha je určena programátorům, to však nevadí. Naopak tím autor vkládá do krátkého prostoru co nejvíce informací. Příručka osloví především ty čtenáře, kteří již zvládají základní principy JavaScriptu, ale nepamatují si z hlavy přesnou syntaxi příkazů či nemají větší zkušenosti s tím, jak se jednotlivé příkazy chovají v různých prohlížečích. Měla by tedy být referenčním pomocníkem, kde si programátoři rychle najdou, co potřebují, a najdou to rychleji v malé tištěné knížce než v nápovědě programu či na internetu.



Autor: Rastislav Škultéty
Vydavatelství:
Computer Press
Počet stran: 120
Doporučená cena:
99 Kč

Microsoft Publisher 2003 jednoduše

Učebnice programů určených pro počítačové zpracování tiskových materiálů (známých hlavně jako DTP) nebývají zrovna často vydávány v edicích "jednoduše". Je to hlavně proto, že uživatelé, kteří to myslí s prací pomocí DTP programů vážně, se je raději naučí ovládat pořádně, a začátečníci se buď nechají předem odradit proklamovanou složitostí, nebo se rovnou obrátí na jednodušší textový editor, který jim pro naprostou většinu úkolů stačí. V případě Microsoft Publisheru je tomu jinak snad právě proto, že jej profesionálové tolik nepoužívají, případně proto, že program je nabízen v balíčku s Office 2003 a aspiruje tak na masovou DTP aplikaci, jakýsi podrobnější Word.
Ať již jsou pohnutky pro rychlé seznámení s MS Publisherem jakékoliv, čtenář musí počítat s tím, že jej tato příručka naučí orientovat se a ovládat jednotlivá menu programu, využívat předdefinované styly, pracovat s grafickými objekty i navrhovat stránky, ale nemůže jej naučit tomu, aby výsledek jeho práce vypadal dobře. Jinými slovy, naučí jej technickému ovládání základních funkcí, ale mistra z něj v žádném případě neudělá. Budiž však řečeno, že na tento cíl ani neaspiruje a zaměřuje se hlavně na tvorbu letáků, graficky složitějších firemních dokumentů, vizitek a například také na vytváření jednoduchých webových stránek.
Grafické zpracování knihy se nese v duchu edice "jednoduše", text je proložen množstvím obrázků, barevně zvýrazněnými názvy položek menu, postupy jednotlivých činností mají podobu bodových návodů. Na konci pak najdeme několik stránek s užitečnými tipy a triky, seznam klávesových zkratek a test nabytých znalostí i s odpověďmi. Na třetí straně obálky je pak ještě jednou umístěn seznam nejčastěji používaných klávesových zkratek.
Tato kniha si určitě najde své čtenáře, především z řad zvídavějších uživatelů, kteří by chtěli rozšířit své znalosti zpracování textových materiálů nad úroveň Wordu a dále se vzdělávat v pokročilejších funkcích Publisheru. Příklady představené v příručce lze vytvořit i ve Wordu, ale zároveň představují nejjednodušší krok ke zvládnutí tohoto profesionálnějšího programu.



Autor: Petr Matějů
Vydavatelství:
Computer Press
Počet stran: 120
Doporučená cena:
139 Kč

Osobní počítač

Kniha Osobní počítač Názorný průvodce hardwarem, systémem a sítěmi je na první pohled nabitá spoustou informací. Podle autora je to hlavně učebnice, která má čtenáře přivést k dovednostem profesionálních počítačových techniků. Má tedy informovat nejen o hardwaru samotného PC, ale i o instalaci operačního systému a o základech a zásadách práce s počítačovými sítěmi. Kromě toho, že přináší 23 kapitol věnovaných základním komponentám PC, architektuře osobních počítačů, základní desce a diskovým mechanikám, najdeme zde hlavně části věnované instalaci, aktualizaci a údržbě systémů Microsoft Windows. O jiných operačních systémech zde bohužel řeč není. Předposlední část knihy je věnovaná perifériím, tedy jmenovitě zobrazovacím systémům (mezi ně autor zařadil i grafické karty), zvukovým zařízením, rozhraní SCSI a tiskárnám. Poslední dvě kapitoly pak pojednávají o počítačových sítích a o internetu.
Zpracovat a napsat knihu takových rozměrů znamená určitě spoustu práce, ale mnohem složitější je držet krok s inovacemi a novinkami, jež se v IT odvětví objevují rychle a často. Asi nikdy nelze dosáhnout toho, aby byla kniha ve všem aktuální. I kdyby vycházela aktualizace dvakrát ročně, nestačilo by to a navíc by to nebylo finančně realizovatelné. Toto dilema autoři většinou řeší popisem technologických základů, hlavně principů, podle nichž komponenty a periferie počítačů fungují. V některých případech se však autor nevyhnul popisu komponent, které jsou již zastaralé platí to například o procesorech (málo prostoru je věnováno 64bitové architektuře, žádný pak dvoujádrovým procesorům), čipových sadách, ale například i o kapitole věnované zobrazovacím zařízením, kde popis končí u klasické TFT technologie, která je přece jen již dosti zastaralá. Ale to asi nemůžeme dost dobře tomuto typu publikace vyčítat, jelikož i tak je plná zajímavých a hodnotných informací, které je pro správné pochopení činnosti počítačů třeba znát. A o aktuální informace o nových technologiích se starají odborné časopisy.



Autor: Mike Meyer
Vydavatelství:
Computer Press
Počet stran: 816
Doporučená cena:
690 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku