Hlavní navigace

Jednoduchá řešení pro nejběžnější problémy s notebooky - 10.díl

3. 3. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Problémy s notebookem? Jednoduše se řiďte našimi návody a bude po problémech!

Předcházející díl

 

Nežijeme ani nepracujeme v právě přívětivém světě, zejména co se týče elektroniky, kterou každodenně používáme. Platí to třeba i pro naše notebooky, které takřka každý den čeká nějaký ten nepříjemný zážitek v podobě ne právě šetrného zacházení. I když se maximálně snažíme, abychom s elektronikou zacházeli co možná nejšetrněji, stoprocentně se nevyhneme tomu, abychom náš notebook něčím nepolili, aby nám neupadl, popřípadě aby se nestalo ještě něco daleko horšího.

Problém: Poškrábaná obrazovka notebooku

Cena: 100 Kč

Čas potřebný pro opravu: 5 minut

Potřebný materiál: Zubní pasta, hadřík, čistič oken

 

Výměna zobrazovací jednotky (monitoru) a invertoru je docela náročnou operací, která vás může přijít i na několik tisíc korun. Navíc taková práce může trvat i několik hodin, i když se správnou dokumentací není neproveditelná. U starých notebooků se s největší pravděpodobností nevyplatí. Pokud ale je zobrazovací jednotka poškrábaná jen nepatrně, pak není problém ji dát do pořádku.

Jednoho větrného dne na konci léta jsem si po návratu z koupaliště všiml jednoho velkého a několika drobných škrábanců na monitoru mého notebooku. Tyto škrábance mi kazily obraz.

Naštěstí je možné tyto škrábance vyhladit nanesením drobné vrstvičky zubní pasty (a myslím tím skutečně zubní patu a nikoliv gely – ty nemají ty správné abrazivní účinky) a trochu té dřiny. Velmi vhodným pro tyto účely je i Novus #2 – Fine Scratch Remover.

Jemným leštěním zubní pastou (ano, skutečnou zubní pastou) postiženého místa odstraníte jemné škrábance

Naneste zubní pastu na palec a ukazováček a promnutím prstů byste měli cítit drobná zrníčka. To jsou ony jemné abrazivní částečky, které nám pomohou vyřešit problém s poškrábanou zobrazovací jednotkou.

Jemně nanášejte zubní pastu kruhovým pohybem na místa se škrábanci a několik sekund jemně leštěte (netlačte příliš, protože byste jinak mohli poškodit ochrannou vrstvu zobrazovací jednotky).

Následně vyčistěte zobrazovací jednotku jemným hadříkem.

Nakonec dokončete čištění zobrazovací jednotky čističem oken, ale takovým, který neobsahuje čpavek. Po vyčištění zkontrolujte, zda škrábance zmizely. Pokud ne, celý postup opakujte.

Asi je každému jasné, že se nejedná o dokonalé řešení. U mého notebooku se mi podařilo pomocí zubní pasty odstranit jeden velký škrábanec jen částečně, nicméně všechny ostatní drobné škrábance zmizely. Navíc můj notebook krásně voní čistotou.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?