Hlavní navigace

Jednoduchá řešení pro nejběžnější problémy s notebooky - 11.díl

4. 3. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Problémy s notebookem? Jednoduše se řiďte našimi návody a bude po problémech!

Předcházející díl

 

Nežijeme ani nepracujeme v právě přívětivém světě, zejména co se týče elektroniky, kterou každodenně používáme. Platí to třeba i pro naše notebooky, které takřka každý den čeká nějaký ten nepříjemný zážitek v podobě ne právě šetrného zacházení. I když se maximálně snažíme, abychom s elektronikou zacházeli co možná nejšetrněji, stoprocentně se nevyhneme tomu, abychom náš notebook něčím nepolili, aby nám neupadl, popřípadě aby se nestalo ještě něco daleko horšího.

Problém: Tekutiny vylité do notebooku

Cena: 100 Kč

Čas potřebný pro opravu: cca 2 hodiny

Potřebný materiál: Utěrka, šroubovák, stlačený vzduch – a naděje

 

Také si kladete otázku, proč při vylití sklenice vody nebo hrnku kávy je vždy nablízku i váš notebook? To je prostě zákon schválnosti, ale vězte, že nemálo notebooků odešlo do věčných lovišť právě kvůli vylité tekutině.

Pokud se vám povede do běžícího notebooku vylít limonádu, vodu či jinou tekutinu, pak okamžitě notebook vypněte. Pokud víte, jak odpojit napájecí kabel a jak rychle vyndat baterii, pak to prostě udělejte. Pokud byste dokázali vytáhnout napájecí kabel ještě předtím, než se notebook vypne sám od sebe, pak jej pravděpodobně můžete zachránit. Jak asi velmi dobře víte, tekutiny a elektřina moc dohromady nejdou. Pokud se počítač vypne sám od sebe, pak s největší pravděpodobností máte smůlu. Ale přesto to můžete zkusit.

Jedno varování předem: Nezapomeňte ještě předtím, než se pustíte do čištění a sušení notebooku vyndat baterii a odpojit napájecí kabel!

Způsob ošetření politého notebooku závisí na tom, jaká tekutina byla do notebooku vylita. Pokud se jednalo o lepkavou tekutinou nebo o tekutinu obsahující kyselinu (např. Coca-Cola), pak musíte notebook vyčistit co možná nejdříve. Zřejmě nejlépe bude, pokud notebook kompletně rozeberete a vyčistíte každou jeho součást zvlášť. Před čištěním každé komponenty několik minut počkejte, aby se vybila elektřina v kondenzátorech. Máte-li po ruce čistič pro elektronické součástky, pak jej použijte. V opačném případě použijte mýdlo a vodu (ať se to zdá a první pohled poněkud zvláštní a nelogické). Vodu a mýdla použijte minimální potřebné množství nicméně abych přiznal, nejednou jsem myl počítačové komponenty pod tekoucí vodou z vodovodního kohoutku. Po jejich umytí komponenty pečlivě usušte.

Notebook poctivě naklánějte vždy na stranu, aby mohly voda volně odtékat. K sušení vnitřku notebooku použijte stlačený vzduch

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?