Hlavní navigace

Jednoduchá řešení pro nejběžnější problémy s notebooky - 4.díl

25. 2. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Problémy s notebookem? Jednoduše se řiďte našimi návody a bude po problémech!

Předcházející díl

 

Nežijeme ani nepracujeme v právě přívětivém světě, zejména co se týče elektroniky, kterou každodenně používáme. Platí to třeba i pro naše notebooky, které takřka každý den čeká nějaký ten nepříjemný zážitek v podobě ne právě šetrného zacházení. I když se maximálně snažíme, abychom s elektronikou zacházeli co možná nejšetrněji, stoprocentně se nevyhneme tomu, abychom náš notebook něčím nepolili, aby nám neupadl, popřípadě aby se nestalo ještě něco daleko horšího.

Problém: Prasklý nebo odlomený kus krytu notebooku

Cena: 300 Kč

Čas potřebný pro opravu: 2 až 3 hodiny (20 minut příprava opravu, 5 minut pro umístění a vytvarování tmelu, 1 až 2 hodiny vytvrzení tmelu, 10 minut pískování, 30 minut malování a vysoušení)

Potřebný materiál: Epoxidový tmel, smirkový papír, žiletka, popisovač nebo emailová barva, ochranné rukavice (volitelně)

 

Pokud vám notebook upadne, jako naschvál upadne na hranu, která je tou nejslabší částí krytu notebooku. Jestliže nevlastníte pogumovaný notebook, pak je velmi pravděpodobné, že po zafungování gravitace se vám roh krytu nalomí, anebo jako v našem případě se ulomí dočista.

Třeba nedávno jsem na letišti při psaní e-mailu na notebooku docela mohutně kýchl a notebook nadskočil a následně se svezl na zem. Než jsem se vrátil domů, nouzově jsem poškozené místo přelepil, aby mi z krytu nic nevypadlo. Nyní je čas na skutečnou opravu.

Veškerý vtip je v použití epoxidového tmelu, kterým vyplníme ulomenou část krytu notebooku. Epoxidový tmel se dá pořídit v e-shopu, popřípadě prakticky v libovolném obchodě pro kutily v ceně okolo 100 Kč až 150 Kč za jednu tubu, takže opravu přinejhorším zvládnete provést i na cestách. V podstatě ani nezáleží na tom, jakou značku tmelu vyberete, ale nepoužívejte rychle tuhnoucí tmely, protože ty by vám vytvrdly ještě dříve, než byste skončili se samotnou prací.

Ze všeho nejdříve se přesvědčte, že poškozená oblast krytu notebooku je čistá, bez nečistot a volných kousků.

Tmel, smirkový papír a žiletka – to vše budete potřebovat pro zacelení díry v krytu notebooku

Nyní je čas připravit tmel. Tmel dostanete v podobě válečku, kde jsou dvě složky – jedna je zabalena v druhé. Na vás je, abyste tyto dvě složky navzájem promíchali.

Klíčem ke hladké opravě je skutečně velmi pečlivé promíchání zmiňovaných dvou složek, a to přímo ve vašich rukou. Vzhledem k tomu, že tmel tuhne v důsledku chemické reakce těchto dvou složek, je velmi důležité, aby se skutečně velmi dobře promíchaly. Pro míchání vám doporučujeme vzít si rukavice, protože někteří lidé bývají na chemikálie v tmelu alergičtí.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?