Hlavní navigace

Jednoduchá řešení pro nejběžnější problémy s notebooky - 7.díl

28. 2. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.cz
Problémy s notebookem? Jednoduše se řiďte našimi návody a bude po problémech!

Předcházející díl

 

Nežijeme ani nepracujeme v právě přívětivém světě, zejména co se týče elektroniky, kterou každodenně používáme. Platí to třeba i pro naše notebooky, které takřka každý den čeká nějaký ten nepříjemný zážitek v podobě ne právě šetrného zacházení. I když se maximálně snažíme, abychom s elektronikou zacházeli co možná nejšetrněji, stoprocentně se nevyhneme tomu, abychom náš notebook něčím nepolili, aby nám neupadl, popřípadě aby se nestalo ještě něco daleko horšího.

Problém: Nefunkční větráček v notebooku (pokračování)

Cena: 300 – 500 Kč

Čas potřebný pro opravu: 1 hodina

Potřebný materiál: Šroubovák, stlačený vzduch, vysavač, náhradní větráček

 

Do mřížek foukejte stlačený vzduch. Otevřete skříň notebooku a odstraňte všechen prach a nečistoty, které blokují činnost větráčku. Pozorně vyndejte starý větráček

Po opatrném otevření skříně notebooku vyhledejte větráček a odstraňte veškerý prach a nečistoty.

Nyní, když se věnujete větráčku, pozorně se podívejte na lopatky větráčku a na to, zda je něco neblokuje. Zkuste roztočit větráček prstem. Pokud se bude při otáčení chovat hlučně, popřípadě pokud se nebude točit volně (jako v mém případě), pak je třeba větráček vyměnit.

Ještě předtím, než budete pokračovat, si poznamenejte číslo modelu větráčku a na Internetu vyhledejte náhradní. Použít přitom můžete svůj oblíbený internetový vyhledávač, kam napíšete poznamenané číslo modelu větráčku a anglický výraz „cooling fan“. Pravděpodobnost, že na portálu eBay nebo u alternativních výrobců najdete odpovídající větráček i pro pět nebo šest let starý notebook, je poměrně velká. Cena náhradních větráčků se obvykle pohybuje v rozpětí 100 Kč až 400 Kč.

Až budete nový větráček držet v rukou (a jste si jisti, že je to ten správný), pak můžete vyndat z notebooku starý větráček. Nejprve odpojte napájení větráčku. Každý notebooku je jedinečný, nicméně obecně se dá říci, že budete muset odšroubovat kostru, která drží větráček na místě, a následně bude třeba odšroubovat několik šroubků, které drží větráček u této kostry. I tady vám velmi pomůže buď návod k použití, nebo online videa.

Nyní můžete opatrně vyndat větráček. Pravděpodobně budete muset trochu popřemýšlet, jak větráček uvolnit a dostat ven, protože obyčejně je v notebooku skutečně uchycen natěsno. Řada větráčků v noteboocích je připojena k heatpipe, což je stříbrná nebo měděná trubička, která odvádí teplo od procesoru nebo od čipu grafické karty. Zmiňovaná trubička heatpipe je obvykle připájena nebo přišroubována k větráčku. Při vyndávání větráčku dávejte pozor na to, abyste trubičku heatpipe nijak neohnuli, protože byste tím zhoršili účinnost chlazení procesoru.

Pokud se z nějakého důvodu pustíte ještě dále a spatříte povrch CPU, pak se ujistěte, že je na něm dost teplovodivé pasty. Tato pasta je velmi důležitá pro efektivní odvod tepla z CPU a její nedostatek rovněž může způsobit přehřívání. Teplovodivou pastu navíc koupíte doslova za pár korun.

Nyní, když máte venku starý větráček, můžete vložit do notebooku nový a pečlivě jej přišroubovat tak, aby pevně seděl svém místě. Ještě před připevněním spodní části krytu notebooku nezapomeňte zapojit konektor pro napájení větráčku a notebook spusťte. Nelekněte se, pokud se větráček okamžitě nespustí, protože se zapíná až po zahřátí notebooku. Jakmile máte jistotu, že větráček skutečně funguje, zavřete kryt notebooku a můžete začít pracovat.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?