Hlavní navigace

Jednoduché a závislé rozevírací seznamy v Excelu - 7.díl

23. 7. 2020

Sdílet

 Autor: © lucadp - Fotolia.com
Budete pracovat s tabulkami, pojmenovanými oblastmi, vzorci, ověřením dat a se styly pro tabulky.

Předcházející díl

 

Pomocí rozevíracích seznamů můžete v programu Microsoft Excel (Word a Access) vytvářet seznam platných položek, které můžete použít vy nebo i ostatní pro vložení do konkrétního pole. Tuto funkci oceníte zejména u polí, kam je třeba zadat určitou konkrétní informaci, popřípadě pro pole, kam je třeba vložit dlouhá či složitá data, která se obtížně píší, nebo konečně třeba pro pole, u nichž chcete mít vloženy konkrétně formulované například odpovědi.

C. Otestování funkčnosti seznamů

Nyní nastává čas pro otestování veškeré vaší práce. Zkuste postupně klepat na šipky rozevíracích nabídek ve sloupci D (Location).

1. Vyberte ze seznamu nemocnici. Ta se následně objeví v aktivní buňce.

2. Přesuňte kurzor do sloupce E (Surgeon) a vyberte si ze seznamu lékařů pro danou nemocnici uvedenou ve sloupci D nějakého lékaře.

Rozevírací seznamy fungují podle našeho očekávání.

D. Řešení pro názvy obsahující dvě a více slov

Pokud chcete v hlavním rozevíracím seznamu (Location) používat dvě a více slov a nechcete spojovat více slov dohromady bez použití mezery (tj. chcete použít například výraz East Side namísto EastSide), pak zadejte do závislého rozevíracího seznamu (Surgeon) do políčka Zdroj v dialogovém okně Ověření dat následující vzorec: NEPŘÍMÝ.ODKAZ(DOSADIT(D2,“ “,““)), kde D2 je adresa buňky, “ “ označuje sekvenci uvozovka-mezera-uvozovka a ““ označuje řetězec uvozovka-uvozovka bez mezery. Tento vzorec tedy říká, aby se nahradila buňka D2 obsahující mezeru buňkou D2 bez mezery.

A to je vše. Pokud by vám nebylo něco jasné, můžete si zdarma stáhnout ukázkový list.

Byl pro vás článek přínosný?