Hlavní navigace

Jen 3 mm tenká LCD obrazovka

26. 10. 2009

Sdílet

 Autor:
Samsung představil jen 3 mm tenkou LCD obrazovku s LED podsvícením a spolu s ní i nějaké ty falešné upravené fotografie.

Závody o nejtenčí obrazovku dosáhly nového vrcholu v podobě jen 3mm LCD 40“ obrazovky z dílny Samsungu s okrajovým LED podsvícením. Není jasné, o jaký přesně LCD panel jde, ale pravděpodobně je to S-PVA, což je vlajková technologie Samsungu. Výrobce uvádí, že televize s tímto panelem bude mít 120/100Hz obraz a dynamický kontrast až 5000:1.

3mm je v současnosti nejlepší světový výkon, i když je otázkou, zda skutečně takto tenké obrazovky potřebujeme, navíc výsledná televize bude těžko stejně tenká, 3 mm má totiž panel bez jakékoli další elektroniky, konektorů, tuneru atd. Vlastně je dost nejisté, jestli ukazovaná obrazovka vůbec umí cokoli zobrazit, protože na fotografiích je obraz zcela jasně dodatečně přidán v grafickém programu. Možná, že na obrazovce by se něco dalo zobrazit, ale kvalita by nebyla valná, zvláště při pohledu z extrémního úhlu, a tak marketingoví odborníci ze Samsungu raději přistoupili k tomuto podvodu.

Okrajové LED („Edge LED“) znamená, že světelné diody nejsou za LCD panelem jako u klasického plného LED podsvícení („Full LED“), což je právě ten hlavní předpoklad pro velmi tenkou LCD obrazovku. Na druhou stranu to znemožňuje lokální regulaci jasu a také kvality krajového LED zatím nejsou tak přesvědčivé jako u plného LED.

Samsung neřekl, kdy se dočkáme prvních televizí s tímto panelem, ale jistě nebude otálet.

3mm LCD Samsung

3mm LCD Samsung

CS24

3mm LCD Samsung

3mm LCD Samsung