Hlavní navigace

Jižní Koreu zasáhl silný kybernetický útok

9. 7. 2009

Sdílet

Servery celý řady jihokorejských státních institucí byly na počátku tohoto týdne i více než den offline v důsledku silného útoku.

Útokem byl postižen například web jihokorejského prezidenta, místního parlamentu, ministerstva obrany, ale třeba i politických stran či velkých deníků. Útok na odepření služby znemožnil i on-line bankovnictví některých místních bank.

Vrcholu dosáhl útok ve chvíli, kdy dokázal zabrat 20-40 GB/s pásma (ale amerického CW skutečně GB, nebo Gb). Podle bezpečnostních expertů citovaných americkým Computerworldem nese odpovědnost botnet složený asi z 50 000 kompromitovaných PC. Podobní pachatelé měli stát i za nedávným (okolo 4. července) DDoS útokem, který dočasně vyřadil z provozu například web amerického ministerstva dopravy, financí a Federální komise pro obchod.

Většina počítačů z botnetu se fyzicky nachází v Jižní Korei, což ovšem neznamená, že odtud musejí být i pachatelé. Jižní Korea je pro správce botnetů ideální, protože místní uživatelé vesměs disponují širokopásmových připojením a „visí“ na Internetu téměř stále.

 

Byl pro vás článek přínosný?