Hlavní navigace

John McAfee chystá prostředí odolné proti NSA

2. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © Tommi - Fotolia.com
Excentrický milionář, původní autor antiviru McAfee, oznámil D-Central, zařízení, které má blokovat výzvědné sítě agentury NSA.

John McAfee rozhodně není přehlédnutelná osobnost. K nedávnému úniku před policií ve státě Belize, kde měl být vyslechnut kvůli násilnému úmrtí jeho souseda, následnému zadržení v Guatemale (kvůli podezření z ilegálního vstupu do země) a poněkud kontraverznímu průběžnému videoblogování nyní plánuje další, nepochybně stejně barvité a potenciálně problematické dobrodružství. Jeho protivníkem tentokrát nebudou policejní sbory zemí střední Ameriky, ale samotná agentura NSA.

John McAfee vystoupil na technologické konferenci C2SV v San José a uvedl projekt, na kterém právě pracuje. Jde o zařízení D-Central, které by dle něj mělo zajistit našim životům lepší bezpečnost a soukromí. Publikum se příliš technických detailů nedozvědělo, ale z toho mála zveřejněného můžeme usuzovat, že půjde o novou variaci na u nás neznámé mobilní Wi-Fi hotspoty, jako jsou MiFi a Pirate Box.

Novatel MiFi Liberate nabízený firmou AT&T je mobilní dotekové zařízení, hotspot, pro sdílení připojení do sítí LTE. Poslední verze za cenu 170 dolarů nabízí malý mediální server, který mimo vlastní mediální funkce dokáže do Internetu připojit až 10 zařízení Wi-Fi. Recenze jsou velmi pozitivní, co se týče rychlosti a výdrže baterií – příchozí kapacita 20 Mb/s a odchozí 12 Mb/s není něco, co bychom mohli ignorovat, stejně jako téměř 17hodinovou výdrž baterie (kapacita 2900 mAh není až o tolik větší než u špičkových mobilů).

Pirate Box je mírně odlišné zařízení, opět je to mobilní zařízení za pouhých 35 dolarů, které je více orientované na anonymní sdílení služeb a komunikaci. Není samo o sobě přímo připojené k internetovému provozovateli, místo toho vytváří jistou podobu komunitní sítě s okolními zařízeními Wi-Fi, jejichž uživatelé potom mohou vzájemně komunikovat zabezpečenými internetovými protokoly.

D-Central by měl opět být malý mobilní „přístroj“, který se připojí k našemu PC, tabletu či chytrému telefonu. Propojená zařízení vytvoří malou dynamickou LAN komunikující s uživateli v sousedství v privátním nebo veřejném módu. Při privátní komunikaci D-Central zajistí šifrované rychlé zprávy mezi přáteli. Ve veřejném módu bude šifrovaná komunikace garantovat anonymní komunikaci s blokováním všech osobních údajů. V případě potřeby vytvoří přes Internet tunel VPN k dalším uživatelům kdekoli na světě.

John McAfee zdůraznil fakt, že se šokovaná bezpečnostní komunita postupně dozvídá rozsah, v jakém agentura NSA ovlivnila vývoj či přímo oslabování běžně používaných bezpečnostních protokolů, a že je jen málo technologií, kterým dnes můžeme důvěřovat. Zdá se, že tedy jeho řešení bude postaveno na zcela nových šifrovacích metodách.

CS24

Vývoj D-Central je teprve v rané fázi, ale plně funkční prototyp máme očekávat do šesti měsíců. Mateřská společnost Future Tense, již spustila stránky s běžícím odpočtem nastaveným na 23. března 2014.

 

Autor článku