Hlavní navigace

Jsou repasované notebooky ekologičtější než ty nové?

2. 9. 2024

Sdílet

 Autor: © AA+W - Fotolia.com
Jak už to tak bývá, odpověď není zcela jednoznačná.

Existuje řada důvodů, proč si koupit repasovaný notebook, především že můžete získat skvělý notebook za zlomek ceny. Ale taky proto, že repasované notebooky jsou šetrnější k životnímu prostředí. Anebo ne? 

A pokud ano, jak velký dopad na životní prostředí ve skutečnosti mají? To je otázka, kterou stojí za to zodpovědět, než se rozhodnete pro další upgrade notebooku, zejména pokud se chcete chovat ekologicky. Pojďme se podívat na to, jak jsou repasované notebooky skutečně šetrné k životnímu prostředí.

Repasované vs. eco-friendly notebooky

Některé notebooky jsou ekologičtější než jiné, přičemž ekologičnost notebooku závisí na několika faktorech. Nejvíc ekologické notebooky bývají: vyrobeny z recyklovaných nebo nízkouhlíkových materiálů; vyrobeny s použitím výrobních postupů se sníženým obsahem uhlíku; dodávány v recyklovatelných nebo biologicky rozložitelných obalech.

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

Ekologicky šetrné notebooky bývají také lépe opravitelné, což umožňuje odložit případnou výměnu o několik let a usnadňuje prodloužení jejich životnosti na co nejdelší dobu. A právě zde přichází ke slovu renovace. 

Repasovaný notebook je takový, který byl opraven a obnoven do stavu „jako nový“ – dostatečně dobrého na to, aby splňoval nebo překračoval stejné standardy kvality, jaké jsou kladeny na zcela nové notebooky. Není úplně nový, ale je lepší než použitý.

Když si koupíte repasovaný notebook, vyhnete se mnoha uhlíkovým nákladům, které vznikají při výrobě zbrusu nového notebooku: nejsou zde žádné nové materiály, žádné náklady na recyklaci a žádné výrobní náklady. Přeprava sice stále zanechává určitou uhlíkovou stopu, ale je srovnatelná nebo nižší než náklady na uhlíkovou stopu při přepravě z továrny k prodejci a pak od prodejce k vám.

Podcast magazínu Computerworld

V podcastu se bavíme s lidmi, kteří znají svět ITC a mají o něm co říct. Podcast najdete na všech obvyklých podcastových aplikacích: Spotify, Apple Podcasts, Seznam Podcasty nebo Podbean.

V tomto ohledu je repasovaný notebook šetrnější k životnímu prostředí než notebook vyrobený z 90 % z recyklovaných materiálů – i když takový notebook původně nebyl „ekologický“. 

Všechny náklady, které byly vynaloženy na výrobu a distribuci tohoto notebooku, jsou utopené náklady, které nelze vrátit zpět. Tím, že zachováte stávající notebook, aktualizujete jeho ekologický potenciál a snížíte globální poptávku po zcela nových noteboocích.

Celý tento koncept renovace, opětovného použití a recyklace zařízení je stále častěji znám jako „oběhové hospodářství“ a investuje do něj stále více elektronických značek. Například Apple v roce 2021 renovoval více než 12 milionů zařízení a příslušenství, zatímco  Dell nedávno oznámil vlastní velké úsilí o zlepšení udržitelnosti ve svém výrobním řetězci.

Repasované notebooky nejsou vždy „zelenější“

Jakkoli mohou repasované notebooky teoreticky působit dobře, není tahle myšlenka bez chyb. I když jsou repasované notebooky obecně ekologičtější než zcela nové notebooky, některé novější konstrukce notebooků mohou být ve skutečnosti ekologičtější než repasované staré kousky. 

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Jde o to, že proces renovace má své vlastní náklady na materiál a energii. Některé notebooky mohou potřebovat pouze obnovení továrního nastavení a externí vyčištění, ale starší notebooky mohou vyžadovat nové komponenty (např. displeje, baterie, obvody).

K tomu je třeba připočítat energii, která se spotřebuje na testování, a náklady na pohonné hmoty, které vznikají při přepravě notebooku – do renovačního centra, pak do skladů, pak k prodejcům a pak k vám. Notebook je třeba pokaždé zabalit, takže vznikají i další náklady na balicí materiály.

A co samotný notebook? Repasovaný herní notebook bude více zatěžovat svůj hardware a spálí více energie než zbrusu nový ultrabook, který je navržen pro dlouhou životnost. A i když si pořídíte repasovaný notebook, který byl ve své době považován za energeticky úsporný, nemusí mít stejné technické a úsporné funkce jako moderní notebooky, takže je z dlouhodobého hlediska méně efektivní.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

A je také otázka, kolik životnosti tomuto notebooku vlastně ještě zbývá. Teoreticky by měl být repasovaný notebook ve stavu jako nový s vyměněnými potřebnými součástmi – pokud se však jedná o starší notebook, nemusí mít stejnou odolnost ani životnost jako nový a může se stát, že jej bude třeba vyměnit dříve, než se očekávalo.

Takže ano, existují faktory, které mohou znamenat, že pořízení zcela nového ekologického notebooku je ve skutečnosti ekologičtějším krokem než pořízení repasovaného notebooku.

Co je třeba mít na paměti při nákupu repasovaného notebooku 

Pokud se chystáte koupit repasovaný notebook a vaším hlavním motivem je snížit uhlíkovou stopu, zde je několik klíčových úvah.

Rozeznáte fotografii od obrázku vytvořeného umělou inteligencí? Přečtěte si také:

Rozeznáte fotografii od obrázku vytvořeného umělou inteligencí?

Pro začátek kupujte renovované notebooky pouze od oficiálních výrobců nebo renomovaných prodejců, kteří mají zavedené postupy renovace a vysoké standardy kvality. V ideálním případě by proces renovace měl probíhat tak, že se poškozené součásti nahradí oficiálními díly. Nemá smysl kupovat repasovaný notebook, pokud je špatně připraven. Nakonec ho jen brzy vyměníte za náhradní, protože nevydrží.

Ujistěte se, že s nákupem dostanete i řádnou záruku. Samozřejmě neočekávejte nic, co by se blížilo délce záruky u zcela nových notebooků. Ale jakákoli délka mezi 90 dny a jedním rokem je adekvátní. Čím delší, tím lepší. (Záruka je u repasovaných notebooků nezbytná, protože vás chrání v případě, že se brzy po nákupu něco pokazí, a to je u obnovených zařízení pravděpodobnější).

Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
0:00/

A konečně, než se rozhodnete pro jakýkoli renovovaný notebook, nezapomeňte ho také porovnat s nejlepšími notebooky, které jsou v té době k dispozici. Jakkoli může být repasovaný notebook skvělým způsobem, jak být ekologický a ušetřit peníze, na trhu s novými notebooky mohou být celkově lepší možnosti. 

Notebooky, které jsou lehčí, výkonnější, odolnější, vyrobené z recyklovaných materiálů a navržené tak, aby se daly opravit, jsou dlouhodobě nejlepší pro životní prostředí.

Myšlenky na závěr

Repasovaný notebook není vždy tou nejekologičtější volbou. Dva roky starý, 18palcový herní notebook může být ve srovnání s notebooky z doby před mnoha lety méně efektivním žroutem energie. 

CS24

Pokud však chcete ušetřit nějaké peníze a zároveň snížit množství elektronického odpadu a uhlíkovou stopu, pak má nákup repasovaného notebooku vážné ekologické výhody. Jen se ujistěte, že nakupujete u renomovaného zdroje, a ujistěte se, že samotný notebook je šetrný k životnímu prostředí. 

Existují skutečně výkonné moderní notebooky s vynikající opravitelností a působivými ekologickými záznamy o vyrobených materiálech.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.