Hlavní navigace

Jste připraveni na firemní aplikace s podporou generativní AI?

16. 7. 2024

Sdílet

 Autor: Computerworld.cz s využitím Dall-E
Kromě kontroly, jak správně používat ChatGPT a další nástroje generativní AI, se podniky potýkají i s nastavením GenAI integrované do aplikací podporujících zvýšení produktivity práce. Na co si dát pozor?

V případě generativní umělé inteligence (GenAI) se nacházíme v tzv. okamžiku iPhone, kdy se každá společnost snaží rychle vymyslet strategii, jak se vypořádat s touto převratnou technologií.

Co se dozvíte v článku
  1. Rizika a výzvy
  2. Vzdělávání zaměstnanců
  3. Bezpečnostní nástroje
  4. GenAI pro podniky
  5. Pokračující komplikace

Zatajujete před šéfy, že vám v práci pomáhá umělá inteligence?

Podle průzkumu společnosti KPMG uskutečněného vloni v červnu očekává 97 % vedoucích pracovníků velkých společností, že jejich organizace budou v příštích dvanácti až osmnácti měsících silně ovlivněné generativní AI, přičemž 93 % věří, že bude tato technologie pro jejich podnikání přínosem.

Přibližně třetina organizací už začala nasazovat nástroje a řešení AI, zatímco více než čtyři pětiny respondentů uvedly, že v příštích šesti až dvanácti měsících navýší své investice do generativní AI minimálně o polovinu.

Podniky přitom používají strojové učení a umělou inteligenci už roky, uvádí Kalyan Veeramachaneni, vedoucí výzkumník pro IT systémy na institutu MIT, kde probíhá vývoj generativních modelů AI zaměřených na tabulková data.

Změnilo se ale to, že nyní jsou nástroje generativní AI přístupné lidem, kteří nejsou datovými vědci. „To otevírá nové možnosti,“ vysvětluje. „Zvýší se tím produktivita mnoha lidí.“

Podle nedávné studie analytické společnosti Valoir lze pomocí umělé inteligence automatizovat průměrně až 40 % pracovního dne zaměstnance. Nejvyšší potenciál pro automatizaci je v oblasti IT, následují finance, provoz, služby zákazníkům a prodej.

Nová verze ChatGPT je tady, umí i třeba hlas Přečtěte si také:

Nová verze ChatGPT je tady, umí i třeba hlas

Podnikům ale může trvat roky, než vytvoří své vlastní generativní modely AI a začlení je do svých pracovních postupů, ale jednou z oblastí, kde může mít GenAI okamžitý a dramatický vliv na firmy, je její integrace do oblíbených aplikací pro produktivitu.

David McCurdy, technologický ředitel společnosti Insight, je přesvědčen, že 99 % organizací, které akceptují generativní umělou inteligenci, ji začne používat jako nástroje GenAI integrované v klíčových firemních aplikacích vytvořených někým jiným.

Kybernetická bezpečnost s Computerworldem II.: Připravte se na NIS2
Kybernetická bezpečnost s Computerworldem II.: Připravte se na NIS2
0:00/

Microsoft 365, Google Workspace, Adobe Photoshop, Slack, Grammarly a mnoho dalších populárních softwarových nástrojů pro produktivitu už nyní nabízí komponenty generativní AI. V některých případech však zatím jde o pracovní verze.

Zaměstnanci tyto kancelářské nástroje znají a používají je každý den, takže když dodavatelé přidají funkce generativní umělé inteligence, okamžitě se tím tato nová technologie široce zpřístupní.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Podle nedávné studie společnosti Forrester Research již 70 % zaměstnanců používá GenAI pro některé nebo všechny své písemné projevy, ale čtyři pětiny z nich to dělají „tajně“, tedy ve společnostech, které tuto technologii dosud oficiálně nezavedly.

Integrace umělé inteligence, jako je např. ChatGPT od OpenAI, do aplikací pro produktivitu je rychlý způsob, jak firmy mohou přidat GenAI do svých platforem.

Například společnost Grammarly přidala v březnu funkce generativní AI do své asistenční platformy pro psaní a využila k tomu GPT 3.5 od OpenAI v privátním cloudovém prostředí Azure. Organizace však budou moci brzy vytvářet své vlastní přizpůsobené modely.

Byl pro vás článek přínosný?