Hlavní navigace

Juiced 2: Hot Import Nights

13. 2. 2008

Sdílet

Další z řady tuctových závodních titulů z undergroundového prostředí je tu. Má tu výhodu, že má na co navazovat. Juiced 2 nebylo očekáváno tolik, jako jeho předchůdce, tudíž bychom se neměli dočkat velkého zklamání jako minule. Nebo se snad mýlíme?

Další z řady tuctových závodních titulů z undergroundového prostředí je tu. Má tu výhodu, že má na co navazovat. Juiced 2 nebylo očekáváno tolik, jako jeho předchůdce, tudíž bychom se neměli dočkat velkého zklamání jako minule. Nebo se snad mýlíme?



Se závodními tituly je to těžké. Trendy udává nejprodávanější z nich, Need for Speed, a pokud tomuto gigantovi chce někdo konkurovat, musí se přizpůsobit davu. Není tedy divu, že jsme se po úspěchu NFS: Underground dočkali mnoha tuningových závodů z nelegálních sfér. ProStreet přinesl návrat k legálnějším podnikům, nicméně protivníci neustále vaří ze slávy Undergroundů. Nebýt rozhodnutí EA posunout jejich monstrum jiným směrem, asi bychom se tu dnes u recenze Juiced 2 nesešli.



První díl této prozatím minisérie byl vyhlížen s nemalými nadějemi. O to více pak zabolel nejednoznačný výsledek, který nepřesvědčil o herní konkurenceschopnosti tohoto titulu. Prodejní čísla však mluvila jinou řečí, což dalo impuls k pracím na pokračování.



Před prvním spuštěním jsme zahodili špatné vzpomínky na první pokus Juice Games prorazit mezi závodní elitu. Zajímavé menu plné efektů, krásných dívek, doplněné o ucházející hudební podkres nás dokázalo naladit na správnou notu. Prvnímu setkání s jízdním modelem hry předchází obvyklé vytvoření profilu. Tento proces zde není obohacen o nic nového. Vzhledem k informaci, že PC verze je portem z Xboxu 360, nás zarazilo zpracování postav. Je znát, že programátoři se soustředili na automobily a okolí, nicméně lidský faktor by si ve hře zasloužil větší péči, než se mu dostalo. Nepropracované oblečení navodí nejistý pocit, který detailní pohled na tvář jezdce dovede k maximu. Takto plastické a nedetailní obličeje jsme v next-gen titulu zatím neviděli.



„Nabídka vozidel se s přibývajícími zpřístupněnými kategoriemi rozšiřuje a u nejvyšší úrovně si automobilový fanda musí připadat jako v nebi.“



Náš dojem se začal zhoršovat, proto jsme se jej pokusili zlepšit řízením. Vrhli jsme se tedy nanečisto na jeden z nabízených okruhů. Okolní grafika vypadala o mnoho lépe než zdegenerovaný jezdec. Next-gen kořeny hra rozhodně nezapře, nicméně o špičkovém provedení se bavit nelze. Většina dnešních moderních efektů je zde ale začleněna, ať už ve větší či menší míře. Na vysoké detaily si rozhodně není důvod stěžovat.



Hratelnost je ještě více arkádová než minule a v tomto ohledu překonává i NFS. Těžko říci, jestli je to vítězství, nebo prohra. To ať si každý posoudí dle svého. Jízdní model se nebojí při dobrém přibrždění hodit váš vůz do driftu, takže vám později nepřijde markantní rozdíl mezi klasickými závody a drifty. Bude trvat několik jízd, než si na nabízenou fyziku zvyknete, nicméně po řádném ozkoušení objevíte správné fígle, jak využít zdejší model k úspěchu.



Dominantním módem titulu je samozřejmě kariéra. Ta navazuje na předchůdce a ani od konkurentů se výrazně neliší. Začínáte jako nezkušený řidič toužící po troše adrenalinu. Vaše finanční možnosti by sice dávali v šanc koupi lepšího vozu, ovšem hra vás díky svému rozdělení závodů do kategorií nepustí přes výběr nejzákladnějších automobilů. Mezi těmito „nouzovkami“ najdeme například i Audi TT, pro které by v normálním životě mnozí i vraždili. Nabídka vozidel se s přibývajícími zpřístupněnými kategoriemi rozšiřuje a u nejvyšší úrovně si automobilový fanda musí připadat jako v nebi.



Pokud vám někdo tvrdí, že z civilního vozu nelze udělat sporťák, můžete ho pomocí přítomného vylepšování vozidel vyvézt z omylu. Tuning už leckoho začíná nudit a ani v tomto titulu vás ničím nepřekvapí. Nenabízí totiž žádnou vychytávku, kterou byste jinde nenašli. Ostatně ani soupeři nejsou z nejzdatnějších, tudíž si povětšinou bez potíží vystačíte se základní verzí svého plechového miláčka.



Hlavní částí hry je naštěstí samotné závodění. To se zde provozuje na několika okruzích rozesetých po mnoha atraktivních lokacích celého světa. Nevyhneme se tak světovým metropolím, mezi kterými nechybí třeba Londýn a ani další evropští giganti. Tratě jsou rozmanité a nehrozí že by vám splývaly dohromady. Délka jednotlivých závodišť je přívětivá, nicméně záleží hlavně na počtu zadaných kol, jak dlouho se budete po dané lokací řítit. Každá trať obsahuje nejzajímavější stavby z metropole, ve které se odehrává, tudíž si člověk připomene kulturní bohatství světových velmocí.



Na začátku každého podniku se vám naskýtá příležitost si vedle prize money přivydělat bokem. Počítač vám vždy vylosuje jednoho protivníka, s nímž se můžete vsadit. Ze začátku nemůžete vsadit více než pět tisíc, později už se částky pohybují v jiných sférách. Soupeř mnohokrát dokáže ucuknout a sázku snížit, ale nebojí se ani zvýšit o pár tisíc. Pokud chcete sázku opustit, možnost tu je, ovšem musíte uhradit menší storno poplatek. Za strach se platí.



Pak už vás od bitvy o čest dělí jen odpočítávání a start. Po celou dobu závodu vidíte označeného protivníka, se kterým jste uzavřeli sázku, takže není problém si ohlídat, aby zůstal za vámi. To neznamená, že ostatní soupeři jsou mimo hru, naopak. Když neuzavřeli sázku s vámi, mohli tak učinit s někým jiným a toho chtějí překonat. Navíc si nikdo ze závodního pole nechce nechat projít odměnu pro vítěze mezi prsty. Juiced 2 se vedle závodění točí hlavně kolem peněz. Bez nich se nehnete dál. Pokud chcete hru dohrát, musíte závodit i s těžšími soupeři, ovšem na ně potřebujete do vyšších kategorií lepší vůz, neboť auta z nižšího levelu nejsou vítána. Žádné dobré duše v tomto kousku nehledejte, radši vydělávejte škváru.



Atmosféra závodů je uspokojující. Nejedná se o nic strhujícího, jen je kolem tratě nashromážděno několik diváků, přičemž ti zvídavější si vás sem tam vyfotí do svého alba na památku. Celou hrou vás bude provázet Hot Import Nights, což je také podtitul této hry. Jedná se o licenci populárního amerického pořadu, jeho fanouškovská základna není mimo USA zrovna z největších. Licence se projevuje spoustou tančících dívek a celkově větším mediálním tónem závodů. Zde se naskýtá otázka, nakolik jsou podniky v Juiced 2 legální…



Peníze se samozřejmě dají získat i prodejem již nepotřebného auta. Jeho základní hodnota vaším postupným vyhráváním stoupá, tudíž si lze do kasičky přihodit slušný peníz. Hra všeobecně střádá vaše statistiky, což jí lze přičíst jen k dobru. Každé auto tu má svojí historii, kdy je možné si na jeho vyjeté kartě prohlédnout bilanci výher a proher, úspěšnost sázek apod. Je to velice zajímavý prvek, který přijde k užitku.



Jak už to bývá, postupem času objevíte všechny jezdecké fígle a závodní módy, které nejsou rozmanité a sčítají jen základní varianty, začnou nudit. Dokonce i motivace k závodění se vytratí, neboť sami vidíte, že na vás počítač nemá. Naštěstí se Juiced 2 vyvarovalo veliké chyby předchůdce a dává vám dostatek peněz a nepřipadáte si jako chudý příbuzný. Pokud bychom měli srovnat oba dva „šťavnaté“ tituly, vychází pro nás jako vítěz jednička. Jakkoliv jsme ji na začátku nechválili, bylo to jen proto, že jsme od ní čekali víc. U dvojky je to jinak, dostali jsme přesně to, co jsme očekávali – ničím nevybočující tuningové závody s pěknou grafikou a arkádovým požitkem. Hře lze k dobru bez výčitků přičíst právě grafiku, statistiky, spoustu licencovaných vozů, koneckonců i ovládání, které je po období adaptace příjemné. Odečítat musíme za stereotypnost, odfláknuté modely lidí a málo závodních variant. Suma sumárum nám vychází ničím neohromující titul s ucházejícím singleplayerem a dobrým multiplayerem. I tentokrát nedotáhli Juice Games výsledek do konce. A pokud bude pro Juiced nějaké příště, doufejme, že se bude jednat o lepší závodní prožitek.



Hodnocení: 6,0
Žánr: závodní
Výrobce: Juice Games
Vydavatel: THQ
Distributor pro ČR: CD Projekt Czech
Lokalizace: manuál, titulky
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ano
Internet: www.juiced2hin.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku