Hlavní navigace

Just Cause

28. 1. 2007

Sdílet

Rico je tajný agent, který má před sebou triviální úkol – zlikvidovat tyranského prezidenta exotického souostroví San Esperito. Dokáže se s vaší pomocí s touto misí vypořádat?

V obrovském herním světě na vás čeká spousta úkolů, znepřátelených frakcí, dopravních prostředků, zbraní, protivníků i přátel. Just Cause je hlavně o značné svobodě jednání. Celý obrovský virtuální svět můžete už od začátku hry v podstatě volně procházet, projíždět či prolétnout; a věřte, že kdybyste se rozhodli jen si celé souostroví zmapovat, zabere vám to mnoho času. Lepší samozřejmě je vést Ricovy kroky tak, abyste se pomaloučku polehoučku přibližovali ke svému cíli.



Just Cause mnoha prvky připomíná slavnou sérii GTA; zejména již zmíněnou volností a množstvím vedlejších úkolů a nepovinných činností, které sice nejsou k dohrání potřebné, ale můžete se u nich vyřádit nebo díky nim dokonce získat lepší vybavení. Určitě si při hraní vzpomenete i na Far Cry, zejména díky exotickému prostředí a rozlehlým exteriérům. A pamětníci si možná uvědomí, že spolupráce s místním odbojem a cesta k likvidaci tyranského vládce připomíná zápletku postarší taktické hry Jagged Alliance 2...



Cest k vítězství je mnoho. Můžete se pustit do seriálu úkolů pro guerillu, která prezidenta rovněž nemá v lásce a má podobné cíle jako vy. A nebo se můžete rozhodnout pro one-man show a pokusit se svrhnout celý režim sám. A co drogové kartely, nebylo by možné je nějak zapojit do místních třenic...? Možností je zkrátka spousta, leckdy vám navíc další úkoly a mise zadají vaši parťáci, Kane a Sheldon, které vždy najdete na základně.



Každopádně se vyplatí získávat vliv nad jednotlivými sektory tropického souostroví. S pomocí guerill nebo drogového gangu, na jehož stranu se přidáte, obsazujete vesnice, města či vojenské základny tak, že postupně ničíte barikády a nakonec vyvěsíte vlajku, respektive sejmete šéfa konkurenční narkomafie. Snažení vám samozřejmě znepříjemňují početní nepřátele a hra je v těchto fázích opravdu frenetickou střílečkou. Možná až moc; jde o čistou arkádovou akci, nějaké prvky reality nečekejte. Zabíráním území si jednak vytváříte další a další základny, kde lze doplňovat zdraví a munici, a také si zvyšujete respekt obyvatel, což zase přináší možnost vybavit se na základnách lepšími zbraněmi a dopravními prostředky.



Rico jako správný agent ovládá všechny myslitelné zbraně. V Just Cause jich najdete opravdu požehnaně – kromě základních pistolí s nekonečným množstvím munice jsou to různé samopaly, brokovnice, pušky, raketomety... Nabídka je opravdu široká, nicméně v praxi nepříliš použitelná; účinky jednotlivých typů zbraní jsou si dost podobné, arzenál je navíc podivně rozdělen do několika skupin a snad do každé zbraně pasují jiné náboje. Což prostě občas hraní dost komplikuje.



Velkou pochvalu autoři zaslouží za opravdu obrovské množství dopravních prostředků. A nejde jen o různé motorky a automobily všech možných typů a velikostí, ale svézt a proletět se můžete i vodním skútrem, člunem, různými letadly, vrtulníkem... A to jsme ještě nezmínili fakt, že Rico s sebou tahá padák a lano s hákem. Na první pohled to možná bude znít šíleně, ale díky těmto pomůckám se můžete třeba zavěsit za auto, roztáhnout padák a plachtit za vozidlem... nebo za člunem a dokonce i za letadlem. Díky svým akrobatickým schopnostem Rico navíc dokáže přistát na střeše auta, vyhodit řidiče a chopit se řízení. Kýčovité, ale efektní.



Just Cause vypadá na první pohled lákavě, ale autoři se bohužel nevyhnuli mnoha chybám. Hloupé je náhodné objevování nepřátel a vozidel, hloupá je i chabá inteligence některých vašich spojenců. Ovládání padáku a lana s hákem je někdy tak nešikovné, že budete skřípat zuby. Rico dost často také zaklepe bačkorami, aniž byste udělali nějakou chybu; prostě máte smůlu. Přesto přese všechno je Just Cause hodně zajímavým titulem. Třeba i kvůli povedené, i když pro někoho možná přespříliš kreslené a „GéTéÁčkovské“ grafice.



Hodnocení: 7,5
Výrobce: Avalanche Studios
Vydavatel: Eidos
Distributor pro ČR: Cenega Czech
Lokalizace: Manuál
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ne

CS24



Hru si můžete zakoupit na serveru Hry.sw.cz za cenu 822 Kč s DPH.