Hlavní navigace

JVC DLA-HD950

1. 4. 2010

Sdílet

www.jvc.cz DLA-HD950 v nabídce nejvyšší řady projektorů JVC figuruje jako prostřední model – jeho místo se tak nachází mezi produkty označenými jako HD550 a HD990 (lterá není . Pok...

www.jvc.cz

DLA-HD950 v nabídce nejvyšší řady projektorů JVC figuruje jako prostřední model – jeho místo se tak nachází mezi produkty označenými jako HD550 a HD990 (lterá není . Pokud se zaměříme na zevnějšek, již na první pohled je patrné, že se HD950 od předchozích modelů tohoto výrobce příliš neliší, vypadá navíc zcela identicky jako jeho dražší varianta s označením HD990. Rozdíly oproti předchozímu modelu s označením HD750 jsou spíše kosmetického rázu, což však není na závadu, neboť již minulá generace projektorů se JVC z designérského hlediska povedla.
DLA-HD950 je Full HD projektor s rozlišením 1920 × 1080 pixelů založený na technologii D-ILA, který přináší působivý kontrastní poměr 50 000 : 1, a to bez nutnosti použití dodatečných technologií, jež většina konkurenčních projektorů používá k umělému dosažení co největšího kontrastního poměru. S anamorfickými čočkami (není součástí dodávky)
DLA-HD950 nabídne 2x zoom a možnost posunu obrazu až o 80 % ve vertikální nebo o 34 % v horizontální rovině, což z praktického hlediska znamená, že lze dosáhnout perfektního obrazu téměř v jakékoli místnosti bez použití digitální korekce. Výhodou projektoru je také to, že jeho čočku je možné nastavit do 16 různých pozic, a ty máte možnost libovolně měnit podle aktuální potřeby. Zařízení nabízí přednastavený režim THX nebo Cinema 2, který můžete použít, pokud chcete jednoduše a rychle spustit promítání. Jednu z výhod tohoto modelu představuje i velmi nízká provozní hlučnost, a to na úrovni 19 dB.
Lampa projektoru má při běžném provozu podle výrobce životnost až 3000 hodin, projekční vzdálenost HD950 udává výrobce v rozmezí 3–6 metrů při 100“ úhlopříčce. Rozsah projekční plochy je pak podle situace 60-200“.Potěšila nás také přítomnost 120Hz jednotky, díky níž je obraz velmi jemný a plynulý. Za zmínku jistě stojí i nabízené vstupy: 2× HDMI v1.3, S-Video a D-Sub, který na levnějším HD550 nenajdete, dále pak port RS-232.
Testovaný model disponuje licencovaným systémem barevné kalibrace ISF C3, jenž na starším modelu HD750 úplně chyběl – nyní vám tedy certifikovaní profesionálové mohou projektor nastavit přesně pro světelné podmínky ve vašem obývacím pokoji, což je v této cenové hladině jistě vítaná možnost.
Pro jedince, kteří více než profesionální kalibraci věří vlastnímu citu pro obraz, nabízí HD950 možnost manuálního nastavení, kde můžete manipulovat s jasem, barvami a jejich saturací. Manuálně můžete také nastavit úroveň gamma křivky nebo projektoru sdělit, z jakého materiálu je vyhotoveno plátno, aby tomu mohl přizpůsobit obraz. HD950 však nabízí i další zajímavé vlastnosti: umí například konvertovat běžný signál do 24p podoby, kterou pak přetvoří v obraz o rychlosti 48 fps. Díky tomu obraz působí stejným dojmem jako v kině, přičemž výsledek vypadá v praxi výrazně lépe, než byste možná čekali.
Zajímavá je také funkce Clear Motion Drive, vkládající do obrazu snímky navíc, díky nimž dochází k eliminaci chvění. Kromě toho, že obraz s využitím této technologie může vypadat poněkud uměle, má technologie Clear Motion Drive tendenci při běhu občas zobrazovat určité artefakty, jež ve finále mohou při sledování rušit mnohem více než původní chvění – tuto funkci jsme tedy v průběhu testování raději příliš nevyužívali.
Celkový dojem z obrazu tohoto projektoru je prvotřídní, DLA-HD950 si bez problémů poradí s rychlými akčními scénami, velmi jistý je také v podání tmavých scenérií, kde nechává vyniknout svůj příkladný kontrast. Oproti konkurenci vykreslí HD950 opravdu úžasné černé scény, které si v ničem nezadají s kinem. Obraz je ostrý a vykreslení detailů působí velice povedeným dojmem. Přesnost v podání obrazu se však může stát nepříjemnou vlastností v případě, kdy používáte méně kvalitní zdroj obrazu – v tu chvíli totiž „devětsetpadesátka“ nekompromisně odhalí veškeré jeho nedostatky. Hořekovat nad HD950 kvůli tomu, že je v zobrazování až příliš přesný, by však nebylo fér. S ohledem na jeho nezanedbatelnou pořizovací cenu totiž lze předpokládat, že mu jeho majitel bude schopen zajistit přísun kvalitního krmiva v podání Blu-ray filmů a dalšího Full HD obsahu. A to je přesně ta oblast, v níž se bude tento produkt cítit nejlépe a odmění se vám nezapomenutelnými vizuálními zážitky.

Technologie: D-ILA (0,7“ D-ILA x3)
Objektiv: f=21.4mm - 42.8mm, F=3.2 – 4, motorový zoom a fokus
Maximální rozlišení: 1920x1080p 60/50/24
Světelný výkon: 900 ANSI
Kontrast 50.000 : 1
Životnost lampy 3000 hod. v normálním módu
Hlučnost: 19db v normálním módu
Konektory: 2× HDMI v1.3, S-Video, D-Sub, kompozitní a komponentní video
Spotřeba: 310W (0,7W stand-by)
Rozměry: 37 x 17 x 48 cm
Hmotnost:11,2 kg