Hlavní navigace

Kamera, která sleduje sledovatele kamer

23. 4. 2009

Sdílet

Kamerové systémy jsou všude kolem nás. Lehce bizarní je v této souvislosti skutečnost, že se začíná řešit i sledování těch, kdo na záběrech kamer sledují ostatní (tj. operátorů).

Problém je v tom, že v dohledovém centru má jeden člověk často na starost velké množství kamer po dlouhou dobu. Výsledkem pak může být přetížení a polevení pozornosti nebo prostě sledování jiného místa – takže pracovníkovi pak může uniknout, že se před ním právě odehrává nějaká neplecha a nespustí poplach. V tureckém Gebze Institute of Technology pak přišli s myšlenkou další kamery, jež by sledovala operátora a obrazovku, kterou opomíjí, nějak zachytila. Ze sledování pohybu očí kamera zjistí, co člověk mohl opomenout. Systém mu pak příslušné záznamy přehraje znovu, respektive mu (či i jeho šéfovi) z nich udělá nějaké shrnutí. Tedy po skončení směny.

Konkrétně se sleduje operátorova duhovka (zde systém musí pro každého člověka údajně provést fázi učení) a to, zda v určité fázi pohled prošel všechny monitory. Záznam „neviditelných míst“ se dělá zjednodušeně, aby ho (z více kamer) vůbec bylo možné pak zhlédnout v reálném čase – shrnutí pomíjí například pozadí bez lidí či pohybujících se aut. Toto shrnutí se generuje v reálném čase na standardním PC s ovládacím softwarem, který pak umožňuje mezi sekvencemi různě přecházet, přehrávat je zrychleně apod.

Operátor je sám sledován a může se bát, že pokud bude dlouhodobě příliš mnoho záběrů pomíjet, zaměstnavatel mu to spočítá. Bonmotů v tomto duchu lze kolem celé věci vymýšlet nepřeberně, všemožně filozofovat a moralizovat. Hlavní otázka je ale asi jinde: splní takový systém svůj účel? Přetížený operátor může po sledovaném prostoru „přejíždět očima“, ale ještě to neznamená, že vůbec registruje, co před sebou na monitorech vidí. Pokud je unavený, stejně nemusí v patřičnou chvíli spustit poplach... Nehledě k tomu, že jakkoliv je lepší něco detekovat pozdě než vůbec, přece jen to může být už s křížkem po funuse.

 

Zdroj: New Scientist

 

CS24

Poznámka: Pominutý monitor by samozřejmě mohl v reálném čase pro jistotu zasvítit, aby opravdu nebyl k přehlédnutí. Pak by se na něj ovšem člověk upřel pohledem, zřejmě by mu unikly některé z ostatních a...