Hlavní navigace

Kamera Panasonic NV-GS250EG

1. 3. 2006

Sdílet

Tři čipy pro povedený obraz a nadstandardní služby Mnoho domácích uživatelů touží po rozměrově co nejmenš...


Tři čipy pro povedený obraz a nadstandardní služby


Mnoho domácích uživatelů touží po rozměrově co nejmenší a nejkompaktnější digitální kameře. Výrobci jejich přáním vyhověli a již v minulosti nasytili trh malými a ještě menšími miniDV kamerkami. Bohužel obrazová kvalita záznamu zpravidla přímou měrou odpovídala miniaturním rozměrům. Kvalita ukládaného videa klesala zvlášť při natáčení za zhoršených světelných podmínek. Důvodem byl především malý průměr objektivu a výbava v podobě jediného snímacího CCD prvku. U podobných produktů (za nepříznivých světelných podmínek) obraz často digitálně šumí a barevné podání neodpovídá realitě, o geometrii obrazu ani nemluvě. V poslední době se však na trhu objevují i miniDV kamery pro náročnější uživatele, kteří chtějí zařízení malé, ale současně poskytující řádově vyšší obrazovou kvalitu. Produkty se vyznačují především nápadně větším průměrem objektivu a trojicí snímacích čipů (3x CCD). K těmto přístrojům se řadí i miniDV kamera Panasonic NV-GS250EG.
Kameru Panasonic lze z hlediska rozměrů zařadit do střední třídy. Její rozměry jsou 81 x 73 x x 144 mm (šířka x výška x hloubka). Hmotnost dosahuje přibližně půl kilogramu, včetně baterie a miniDV kazety pak 600 g. Kamera je vyrobena v jednoznačně dobře zvládnutém designu. Produkt působí velmi elegantním dojmem, který stříbrná barva pouze podtrhuje. Alespoň nám se zařízení vzhledově velmi líbilo. Ve chvíli, kdy jsme produkt vzali do ruky, nás čekalo druhé příjemné překvapení. Kamera v dlani dobře "sedí", díky tomu se může kameraman v klidu soustředit na vlastní natáčení, aniž by ho po chvíli začala bolet ruka. Výtku však musíme směřovat k umístění tlačítka "Menu", které výrobci nezvolili příliš šikovně. Kameraman je pro vstup do menu nucen použít druhou ruku než tu, kterou drží kameru. Také bychom rádi viděli přepínač pro manuální režim ostření jinde než ukrytý pod LCD displejem. Jinak je však možné drtivou většinu funkcí kamery řídit vcelku pohodlně pravou rukou, v níž držíte tělo kamery. Zvlášť příjemný se nám zdál ovládací joystick pro palec.
Při posuzování technických parametrů i kvality obrazu nám nezbývá nic jiného, než Panasonic znovu pochválit. Uvnitř zařízení se nachází trojice 1/6" CCD prvků. Výrobce označuje kameru údajem 3,1 MPx. Toto rozlišení se vztahuje na tvorbu statických fotografií, které lze zaznamenávat na paměťovou kartu až v matici 2 048 x 1 512 pixelů. Pokud budete pořizovat standardní videonahrávku na miniDV pásek, využije kamera ke snímání scény 3x 800 000 bodů.
Každá malá kamera dnes obsahuje stabilizační systém (image stabilizer) pro eliminaci nežádoucího poskakování obrazu vlivem chvění ruky kameramana. U produktu NV-GS250EG však nenaleznete elektronický, ale účinnější optický systém. Při testech pracoval optický stabilizátor dobře a rozhodně za něj dáváme výrobku velké plus.
Protože kamera představuje technologicky vyspělý produkt, ani nepřekvapí, že uživateli nabízí jak analogový AV a digitální DV výstup, tak i analogový i digitální vstup. Zajímavostí je, že obsahuje dokonce i rozhraní USB 2.0. S jeho pomocí lze kopírovat fotografie z paměťové karty SD a dokonce i videonahrávky z pásky. Také je možné proměnit zařízení do podoby webové kamerky a streamovat živé video, například po potřebu internetové videokonference. Na přiloženém CD nalezne uživatel software pro zpracování videa MotionDV Studio 5.3E LE a příslušné ovladače. Pokud budete chtít využít veškeré nabízené služby, musí být vaše PC vybaveno Windows XP.

Panasonic NV-GS250EG

3x CCD, optický stabilizátor
integrovaný blesk
rozmístění některých ovládacích prvků a konektorů
Cena vč. DPH: 39 995 Kč
K testu zapůjčila firma: Panasonic, www.panasonic.cz

Autor článku