Hlavní navigace

Kancelář od Corelu

1. 4. 2006

Sdílet

Corel WordPerfect Office X3 Standard O narušení monopolu, který třímá v rukou balík kancelářských aplikací...


Corel WordPerfect Office X3 Standard



O narušení monopolu, který třímá v rukou balík kancelářských aplikací Microsoft Office, se čas od času pokoušejí produkty mnoha konkurenčních firem. Nyní se do ofenzivního tažení pouští i společnost Corel jejím koněm je WordPerfect Office X3.
WordPerfect Office X3 je novou edicí softwarové kolekce, která pod jednou střechou sdružuje nástroje pro práci v kanceláři. Nemůže tedy chybět textový procesor, tabulkový kalkulátor a tvůrce prezentací, neboť psaní dopisů, navrhování tabulek a příprava prezentací představují stěžejní činnosti, s nimiž se uživatelé potýkají nejčastěji. Uvedení nové verze kancelářských programů je počinem, který jasně dokazuje, že odvaha kanadským softwarovým inženýrům rozhodně neschází. Avšak WordPerfect Office X3 to nebude mít lehké: na jedné straně barikády svou pozici skálopevně hájí Microsoft Office, zatímco na druhé straně čekají dravci rodu OpenOffice.
Balík WordPerfect Office X3 je diverzifikován a dodává se ve čtyřech edicích: Standard, Home, Student and Teacher a Professional. My jsme testovali verzi Standard, pod jejíž hlavičkou jsou seskupeny tři aplikace: WordPerfect X3 pro přípravu textových dokumentů, Quattro Pro X3 jako tabulkový kalkulátor a Presentations X3 v roli nástroje pro přípravu prezentací.

Dopisy, listy, brožury, správy... to vše zvládne WordPerfect X3

Příprava textových materiálů a tiskovin představuje denní chléb milionů uživatelů na celém světě, a proto není divu, že nároky kladené na textové procesory jsou nebývale vysoké. Během intenzivního testování jsme zjistili, že WordPerfect se dovede vypořádat se všemi běžnými kancelářskými úkony. To je ovšem poněkud slabé tvrzení, neboť program zachází dále, než jsme zvyklí. Pro uživatele je připravena bohatá sada šablon, z nichž mohou vykouzlit profesionálně vyhlížející dokumenty. Vedle rozmanitých listů, brožur a příruček můžeme vytvářet výroční zprávy, diplomy, podnikatelské plány či obaly k CD diskům. Stačí jenom klepnout na požadovanou šablonu a WordPerfect se již postará o vše ostatní. Práce v editoru je pohodlná, a to i díky radám pomocníka s názvem PerfectExpert. Ten má podobu podokna ukotveného podél levé strany okna editoru. Pomocník nabízí rychlou cestu k provedení obvyklých úkolů, jako je třeba nastavení dokumentu, formátování či přidávání vizuálních efektů. Asistent sleduje vaši práci a pohotově reaguje, pozitivním důsledkem je pak zobrazování pouze těch úkonů, které jsou právě aktuální. Vysoký komfort je zachován také při práci se samotným textem, přičemž naleznete takřka vše, co znáte z Office od Microsoftu. Dalším plusem je skutečnost, že pomocník PerfectExpert je začleněný i do ostatních aplikací sady WordPerfect Office X3. Dosud se zdálo, že WordPerfect je spíše imitátorem než inovátorem, ale tento dojem je pouze zdánlivý. Nepřehlédnutelnou konkurenční výhodou je možnost importovat texty z dokumentů PDF. Takto načtená data lze dále upravovat a posléze opět exportovat do PDF. Přestože při exportu lze měnit mnoho nastavení a přepínačů, program je kompatibilní nejvýše s verzí 5.0 standardu Adobe Acrobat. Řádky a odstavce můžete nyní ukládat bez doprovodných metadat a lépe ochránit údaje, o které byste se neradi dělili s jinými osobami. Vylepšeno bylo rovněž vkládání a exportování instrukcí jazyka HTML. Jestliže potřebujete přehled o počtu slov v dokumentu nebo bloku textu, budete s novým WordPerfectem spokojeni; zdokonalení jsou patrná i v této oblasti.

Quattro Pro X3 expert na tabulky

Dobře naladěni z textového procesoru jsme se rozhodli prověřit dovednosti aplikace Quattro Pro X3, která je určena pro sběr, organizování, analýzu a řízení důležitých, převážně tabulkově uspořádaných dat. Možná si myslíte, že Excel je jenom jeden, ovšem počtář z dílny Corelu je vskutku chytrým konkurentem, který se nezalekne ani náročných úkolů. Vedle použití externích datových zdrojů můžete pracovat s širokou paletou vestavěných funkcí, používat nástroje numerické a datové analýzy či navrhovat optimalizační scénáře. Silnou stránkou produktu jsou schopnosti, které prokazuje při vizualizaci dat pokud na vytvářené grafy aplikujete pokročilé vykreslovací techniky, získáte výtečné výstupy, které podle našeho přesvědčení vypadají lépe než z Microsoft Excelu. Grafy je možné otáčet ve 3D, dokonce lze pečlivě přizpůsobovat styl jejich nasvícení: v grafice se borci z Corelu zkrátka vyznají a tvorba grafů je toho zářným příkladem. Vedle grafů mohou uživatelé tabulku doplnit dalšími elementy, například nápisy se speciálními efekty, obrázky, kliparty, tvary, polygony a mapy. Vytvořené dílo můžete převést do souborů PDF a XML nebo ho přímo publikovat na internetu.

Presentations X3 prezentace vydá za tisíc slov

Neexistuje asi příjemnější pocit, než když publikum sleduje vaši prezentaci se zatajeným dechem a po promítnutí posledního snímku ji odmění nadšeným potleskem. Aplikace Presentations X3 nabízí kompletní portfolio nástrojů, s nimiž nebude problém zhotovit komplikovanou a grafickými prvky po okraj naplněnou sérii prezentačních snímků. Výborné je, že na každém kroku jste obklopeni průvodci a pomocníky, kteří vám pokaždé nabídnou mnoho vzorů, předloh a konceptů, z nichž stačí jenom zvolit ten, jenž je vašemu srdci nejbližší. Vytváření, polohování a správa grafických a textových součástí prezentace je rychlá, přehledná a intuitivní. Zcela vyčerpávající jsou možnosti, které můžete míchat díky desítkám animačních voleb. Efektů pro animaci jednotlivých objektů i snímků jako celku je skutečně dost, a tudíž si troufáme tvrdit, že jistě nebudete zklamaní. Kromě designu snímků můžete upravovat jejich pořadí a osnovu celé prezentace. Autoři zapracovali na pokročilých technikách vyhlazování ostrých hran (anti-aliasing), což se odráží v čistším a jemnějším vzhledu objektů, a to jak textových, tak grafických. Hotovou prezentaci můžete přenést do PDF nebo ji zabalit do přenositelné souborové jednotky, kterou lze přehrát na počítačích se systémem Windows (od verze 95 až po XP), aniž by byla vyžadována přítomnost zdrojového programu Presentations X3. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak transformování snímků do formy webové prezentace, která může být "živá" díky technologiím Show It! nebo Flash. Presentations X3 může směle stát po boku Powerpointu od nás si odnáší pochvalu za skvělé provedení.
Sada WordPerfect Office X3 je povedeným softwarovým dílem, které je na poli kancelářských balíků příjemným zpestřením. Společnost Corel hodlá svůj produkt podpořit také vhodně diferencovanou cenovou politikou, což může přinést v očích potenciálních uživatelů ještě další pozitivní body. Citelnější vadu, kterou je nutno vzít v úvahu, představuje chybějící lokalizace celé kolekce nástrojů do naší mateřštiny. V této chvíli nemáme informace o tom, že by se chystalo "počeštění" softwaru, což je bohužel fakt, který dokáže jinak vskutku povedené kolekci programů ubrat na půvabu. Jisté výhrady chováme také ke grafickému uživatelskému rozhraní aplikačních nabídek, které jsou velice strohé, bez jediné ikonky. Jsme názoru, že na nabídkách by měli v Corelu ještě zapracovat, neboť je škoda, pokud funkčnost nejde ruku v ruce s estetičností a elegancí.

CorelDRAW WordPerfect Office X3 Standard

dostupné programové funkce
asistent PerfectExpert
průvodci a pomocníci na každém kroku
chybějící lokalizace
K recenzi poskytla firma: Corel Corp., www.corel.com
Cena (bez DPH): 10 400 Kč verze Standard,
2 500 Kč verze Home