Hlavní navigace

Kane & Lynch: Dead Men

19. 12. 2007

Sdílet

Chladnokrevný žoldák a psychopat, který údajně zabil svou rodinu, musejí spojit své síly při útěku za svobodou. Jak dopadne zoufalá jízda zoufalých mužů?

Zoufalá jízda zoufalých mužů.



Chlapci z IO Interactive jsou specialisty na kontroverzní hrdiny. Kontroverzní, ale sympatické, dlužno dodat. Vždyť jejich holohlavý nájemný zabiják ze série Hitman patří mezi oblíbené herní postavy, i když za příkladně kladného hrdinu bychom ho označili jen těžko. A nejinak je tomu i s novým počinem tohoto studia, akcí Kane & Lynch. Jak už název našeptává, hrdiny tu máme hned dva. Tedy, hrdinové asi není to správné označení, řekněme tedy hlavní protagonisty. Kane je chladnokrevný žoldák, který udělal menší boudu na své bývalé parťáky. Lynch je psychopat, který údajně zabil svoji rodinu. Oba jsou odsouzeni k smrti, nicméně Kaneovi bývalí přátelé zorganizují jejich útěk... samozřejmě ne pro Kaneův okouzlující úsměv, ale proto, aby jim připravili osud, který není o mnoho lepší, nežli elektrické křeslo.



Pod pohrůžkou zabití Kaneovy ženy a dcerky se tihle dva týpci vydávají na neuvěřitelný, zdánlivě beznadějný a sebevražedný kolotoč nepříliš legálních akcí, při kterých vám při počítání mrtvých velmi rychle dojdou prsty na všech končetinách. Jedno z hlavních lákadel hry bezpochyby spočívá v naprosto rozdílných charakterech Kanea a Lynche; je trochu škoda, že mezi nimi nejde přepínat při hře jednoho hráče – v ní je ve vaší moci pouze Kane a jeho parťák psychopat se jen řídí jednoduchými příkazy, které mu dáváte. Anebo jedná na vlastní pěst, jak jinak, než psychopaticky. V některých misích budete mít k dispozici i další pomocníky, a hra tak chvílemi dostane lehký (opravdu jen lehký) nádech taktické týmové akce. Mnohem zábavnější je samozřejmě přizvat kamaráda a rozjet jatka ve dvou, kdy jeden ovládá chladného Kanea a druhý vyjetého Lynche... Tedy, bylo by to mnohem zábavnější, kdyby autoři do hry implementovali i jiný režim kooperativního multiplayeru, než je split-scren, tedy rozdělená obrazovka na jednom počítači či herní konzoli. Proč nelze hrát kooperativní příběhový „mulťák“ po internetu nebo po síti, to opravdu nechápeme, split-screen je tak trochu krokem zpátky.



„Kane je chladnokrevný žoldák, který udělal menší boudu na své bývalé parťáky. Lynch je psychopat, který údajně zabil svoji rodinu.“



Na druhou stranu se autoři vytáhli s poměrně zajímavým a neotřelým mutiplayerovým režimem Fragile Alliance, neboli křehká aliance. Ten spočívá v akci několika gangsterů, kteří přepadnou banku a musí se dostat s lupem k autu přes dotěrné policisty. Kromě boje s policií si ovšem zároveň musí dávat bacha na své parťáky, jelikož kterýkoliv z nich – včetně vás, samozřejmě – se může kdykoliv rozhodnout své kolegy podrazit a pokusit se zmocnit celého lupu sám. Po všech klasických deathmatchích je to docela osvěžující nápad.



Menším kamenem úrazu celé hry je technické zpracování jako takové. Třeba krytí je dost nepoužitelné, jelikož ovládaná postava se leckdy přitiskne ke zdi ve chvíli, kdy to od ní vůbec nechcete. Dost diskutabilní je i umělá inteligence vašich kolegů i nepřátel, občas jsou trochu zpomalení ve svém uvažování, což vskutku nepotěší. Ani graficky se nejedná o žádný zázrak. Některé lokace jsou dost prázdné a ani většina modelů a textur nepřesvědčí. Na druhou stranu velice povedený je design mnoha lokací, které jsou opravdu navržené tak, aby přestřelky v nich byly maximálně intenzivní. A platí to o přepadení banky i o jatkách v mrakodrapu, do jehož kanceláří slaníte ze střechy.



Zatímco většina nahypovaných her posledních měsíců a let většinou exceluje v grafice, ale nabízí plytký příběh, Kane & Lynch je přesným opakem. Dějová linka je na poměry akční hry velice, velice dobrá, a vynikající je i scénář (místy hodně drsných) dialogů. Zvlášť hlášky vyšinutého Lynche, který by opravdu potřeboval nějakou tu tabletu či injekci, stojí za to. Grafické zpracování je však odbyté, rozhodně jej nemůžeme zařadit mezi současnou špičku. A zamrzí i hloupé chyby AI a další nedodělky. Přesto však hra má své osobité kouzlo, hlavně díky pokřivenému charismatu hlavních hrdinů protagonistů. Pokud máte rádi drsnou, až tarantinovskou zábavu, jděte do toho. Pokud ale uvažujete o koupi této hry pro své malé děti, zasloužíte elektrické křeslo. Stejně jako Kane a Lynch.



Jiří Sládek (autor je manažerem magazínů portálu Centrum.cz)

CS24



Hodnocení: 7,5
Žánr: akce
Výrobce: IO Interactive
Vydavatel: Eidos
Distributor pro ČR: Cenega Czech
Lokalizace: žádná
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ano
Internet: www.kaneandlynch.com