Hlavní navigace

Každoroční aktualizace ničí iPhone

Sdílet

 Autor: Apple
Potřeba vydávat nový iPhone každých dvanáct měsíců přináší funkce, které jsou zcela zbytečné.

Každé září Tim Cook sebevědomě oznámí dosud nejlepší iPhone od Applu s tím, jak si ho zamilujeme. Nějakou dobu to sice platilo, dnes už však podobná prohlášení příliš dojem nedělají (Obzvláště pokud jste z Evropy, že? pozn. redakce).

Vzhledem k jejich vyspělosti jsou totiž iPhony vylepšovány už jen mírně anebo jsou novinky zbytečné. A nám se to nelíbí. Změny začínají postrádat smysl a jsou samoúčelné.

Koupíte si iPhone 16 co nejdřív?

Mimo kontrolu

Nejpozoruhodnějším vylepšením iPhonu 16 je nejspíš tlačítko na ovládání fotoaparátu. Teoreticky má nové multifunkční tlačítko uspokojit fotonadšence tím, že je hluboce integrováno s aplikacemi vývojářů Applu i těch třetích stran. 

Jeho citlivost na dotyk umožňuje nastavovat zoom, expozici, hloubku ostrosti, fotografické styly a další funkce. Prakticky však tlačítko dělá nejen focení složitějším. A to jsem se vážně snažil si ho oblíbit.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Jeho umístění v jedné rovině s rámečkem iPhonu znesnadňuje jeho identifikaci bez pohledu na telefon nebo pohmatu poblíž. Vyfotit letmý okamžik tak je o to náročnější, zejména ve srovnání s akčním tlačítkem, které lze nahmátnout okamžitě po vytažení telefonu z kapsy. 

A přepínání mezi různými možnostmi fotoaparátu pomocí tlačítka trvá déle než ovládání s pomocí jiných prvků na dotykovém displeji. Co víc, když fotím v orientaci na výšku, aniž bych se spoléhal na tlačítko Camera Control, opírám prsty o jeho dotykovou plochu, která ho pak nechtěně spustí a zkazí mi nastavení změnou zoomu, expozice nebo objektivu.

Camera Control selhává i při samotném focení, protože požadované pevné kliknutí iPhonem zatřese. To kazí přesně zarámované fotografie a ztěžuje fotografování pohybujících se objektů nebo v prostředí se slabým osvětlením. 

Karel Janeček: Díky novým technologiím máme poprvé v historii lidstva možnost skutečně změnit svět k lepšímu
Karel Janeček: Díky novým technologiím máme poprvé v historii lidstva možnost skutečně změnit svět k lepšímu
0:00/

Apple se tomu mohl vyhnout tím, že by pevné kliknutí přiřadil změnám nastavení fotoaparátu a lehký dotykový vstup vyhradil pro spoušť. Existují způsoby, jak toto chování změnit nebo úplně zakázat, ale neměli byste se muset nořit do nastavení zpřístupnění jen proto, abyste významnou novou funkci učinili snesitelnou.

Mám pocit, že tlačítko ovládání fotoaparátu je spíše funkcí přístupnosti určenou pro ty, kteří fotografují jednou rukou, než lákavým doplňkem, který by si osvojili běžní uživatelé. Jednoduše řečeno, je spíš problematické a nic přitom neřeší.

Funkce za funkcí

Stejně jako tlačítko Camera Control působí i tlačítko Action (poprvé představené u iPhonu 15 Pro) jako zbytečná změna provedená kvůli předvedení přepracovaného zařízení. Ikonický přepínač ztlumení zvuku přežil zhruba 15 let z nějakého důvodu: prostě fungoval. 

Nová aplikace pro připojení k Windows odkudoliv je tady Přečtěte si také:

Nová aplikace pro připojení k Windows odkudoliv je tady

Člověk mohl jednoduše zjistit, zda je jeho iPhone nastaven na tichý režim – aniž by se na něj podíval – dotykem na jeho okraj. Zatímco akční tlačítko může stále fungovat jako přepínač ztlumení, způsob, jak snadno zjistit aktuální nastavení vyzvánění, aniž by bylo nutné probudit obrazovku a zkontrolovat to manuálně, neexistuje.

Místo nahrazení přepínače ztlumení tlačítkem Action mohl Apple vylepšit stávající funkci dvojitého poklepání zpět a umožnit uživatelům přiřadit mu širší škálu úkolů. Mohlo to sloužit stejnému účelu, aniž by to vyžadovalo jakékoli hardwarové změny.

Nejedná se o první případ, kdy Apple zavádí nový hardware, přestože by stačily změny v systému iOS. Když debutoval iPhone 6S, společnost dělala z 3D Touch velkou věc, aby jej o několik let později zrušila ve prospěch softwarového Haptic Touch.

Nejen Chrome: Méně známé prohlížeče pro lepší zabezpečení Přečtěte si také:

Nejen Chrome: Méně známé prohlížeče pro lepší zabezpečení

Dynamic Island iPhonu 14 Pro je další kontroverzní změnou, kterou mnoho uživatelů, s nimiž jsem se setkal, opovrhuje a tvrdí, že vzhledem ke svému umístění překáží při sledování videí přes celý displej. A zdá se, že neexistuje způsob, jak aktivitu dynamického ostrova vypnout, ale zároveň jej nechat v provozu na zamykací obrazovce. Můžete na ní sice vodorovně přejet prstem a určitou aktivitu skrýt, ale tato akce je dočasná a po spuštění nové relace se ve výchozím nastavení opět objeví.

A pak jsou tu funkce, které existují jen proto, aby zaujaly na papíře. Například skener LiDAR iPhonu Pro, který uživatelům umožňuje 3D mapování okolí. Ačkoli je tento snímač fajn, působí jako další zbytečná změna zavedená samoúčelně. Jistě, přispívá k fotografování, ale konkurenční výrobci dokázali nabídnout skvělé fotoaparáty i bez LiDARu. Případy využití rozšířené reality jsou objektivně nicotné a zatím jsem nenarazil na nikoho, kdo by je aktivně využíval.

Méně aktualizací, větší dopad

Každoroční cyklus upgradů iPhonů Apple vyčerpává. Jak jsme zjistili, společnost občas ve jménu radikálních změn provádí špatná rozhodnutí. V opačném případě, jako tomu bylo v případě iPhonu 13 Pro, by se uživatelé o upgrade tolik nezajímali. Ale co kdyby existovala třetí cesta?

Jak zlepšit zaměstnancům IT prostředí a podpořit jejich výkon? Nahlédněme pod pokličku platformy, která to umí Přečtěte si také:

Jak zlepšit zaměstnancům IT prostředí a podpořit jejich výkon? Nahlédněme pod pokličku platformy, která to umí

Místo toho, aby se Apple příliš snažil přinést každý rok něco zásadního, mohl by si dát více času a vydávat nový iPhone jen každých pár let. Dva roky upgradů sdružených do jednoho zařízení by byly nápadnější – aniž by potřebovaly nějaký bláznivý nápad jen proto, aby vyvolaly zájem.

Zpráva novináře Marka Gurmana, experta na Apple, naznačuje, že Apple skutečně zvažuje odklon od každoročního uvádění některých svých produktů na trh – a iPhone by měl být na prvním místě seznamu.

CS24

To by také dalo Applu čas na skutečné dokončení vývoje příslušných softwarových funkcí namísto prodeje vaporwaru. Například tlačítko pro ovládání fotoaparátu stále postrádá některé ohlášené funkce, jako je třeba Visual Intelligence. A sada Apple Intelligence, kterou společnost inzeruje za účelem prodeje iPhone 16, nebude k dispozici dřív než příští rok.

Vzhledem k povaze velkých korporací však nejspíš akcionáři nenechají Apple vydechnout. V důsledku toho budeme jistě i nadále svědky každoročních vydání, která budou buď iterativní, nebo absurdní – dokud iPhone nepřestane být iPhonem.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.