Hlavní navigace

Kdy Alexa a Asistent Google začínají a končí s nasloucháním - 1.díl

22. 8. 2020

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Svoje zařízení Echo a Google Home nebo Nest si můžete nastavit tak, aby vás zvukem upozornila na okamžik, kdy začínají a kdy přestávají naslouchat (což je možná ještě daleko důležitější) vašim příkazům.

Možná již víte, že Amazon Echo i Asistent Google již dokážou po jejich inicializaci pomocí hlasového příkazu stále naslouchat a díky tomu konverzovat s uživatelem daleko přirozeněji než dříve, kdy bylo nutno nestále používat při komunikaci jeho inicializaci např. u Asistenta Google příkaz „Hey Google“. V souvislosti s tím vyvstává další otázka, a to, jak se ujistit, že již hlasový asistent přestal naslouchat? Naštěstí se to dá zjistit velmi snadno.

Chytré reproduktory (například Echo Dot nebo Nest Mini) i chytré displeje (například Echo Show nebo Nest Hub Max) jak od firmy Amazon, tak od firmy Google naslouchají inicializačním příkazům „Alexa“ nebo „Hey Google, ovšem zaznamenávají a následně posílají do cloudu pouze ty požadavky, které byly zadány po probuzení hlasových asistentů již zmiňovanými inicializačními příkazy.

Ve výchozím nastavení přestává Alexa i Asistent Google naslouchat, jakmile splní zadaný příkaz nebo jakmile odpoví na vámi položený dotaz – i když, jak jsme uvedli výše, lze je nastavit i tak, aby naslouchali i dále, aby mohli zareagovat na příkazy či dotazy, které budou následovat vzápětí. Konkrétně pokud jste u Alexy povolili tzv. režim Follow-up Mode, popřípadě u Asistenta Google možnost „Continued Conversation“, bude vaše zařízení naslouchat o několik sekund déle, aby zjistilo, zda mu nechcete položit nějaké další dotazy nebo zda mu nechcete zadat nějaké další hlasové příkazy.

Obě skupiny inteligentních reproduktorů a displejů jsou vybaveny viditelnými symboly, pomocí nichž okamžitě poznáte, zda jsou aktivní a zda naslouchají, zda jim nepoložíte nějaké další dotazy nebo příkazy. U Alexy uvidíte okolo horní části reproduktoru Echo modrý světelný kruh (s tyrkysovou částí označující směr, z něhož mikrofony zařízení zachytily váš hlas). U zařízení Echo Show uvidíte na spodní části displeje vodorovnou modrou čáru, a i zde se nachází tyrkysově zbarvená část ukazující směr, z něhož byl zachycen váš hlas.

Tyrkysově zbarvená část ukazuje směr, z něhož Alexa zachytila váš hlas.

U reproduktorů Google se v jejich horní části rozsvítí čtyři barevné LED diody (u zařízení Google Home Mini se rozsvítí čtyři bílé LED diody). U displejů s podporou Asistenta Google se v horní části obrazovky objeví vodorovný panel se čtyřmi pulsujícími tečkami v levém horním rohu.

Pokud ovšem chcete, můžete si svá zařízení Echo nebo Google Home nastavit tak, aby vás na skutečnost, že právě naslouchají, upozorňovala zvukovým signálem. A co je možná ještě lepší, můžete si nastavit, aby vás Alexa či Asistent Google upozorňoval i na skutečnost, že právě přestali naslouchat. Jen pro připomenutí: uvědomte si, že zařízení Echo i Google Home naslouchají neustále, jestli nezaslechnou příkazy, které je aktivují.

Originální zařízení Google Home v okamžiku, kdy aktivujete Asistenta Google, rozsvítí až čtyři barevné LED diody. Zařízení na obrázku bylo upraveno obalem od firmy Toast imitujícím dřevo.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?