Hlavní navigace

Kdy se dočkáme Windows 7 a Office 14?

23. 1. 2009

Sdílet

Zatímco kancelářský balík Office 2007 vypustil Microsoft současně s operačním systémem Windows Vista, nelze očekávat, že by nové Office 14 přišly na trh společně s Windows 7.

Ze zdrojů serveru NetworkWorld.com je zřejmé, že zatímco Windows 7 budou pravděpodobně vydány v srpnu nebo září 2009, na nové Office 14 si počkáme až do příštího roku. Betaverze Windows 7 již v současnosti obsahuje veškeré funkce plánované pro finální produkt a Microsoft nyní opravuje nalezené chyby a ověřuje, zda je kód stabilní. Pro Office 14 zatím není žádná veřejná betaverze dostupná a Microsoft nezveřejnil informace, kdy by se mohla nová verze kancelářského balíku dostat na trh.

„Nebyl bych překvapen, kdyby byla plná verze Windows 7 k dispozici již v létě,“ říká Andrew Brust, vedoucí technologického oddělení partnerské společnosti Microsoftu Twenty Six New York. „Na americkém trhu by se tento operační systém mohl objevit v červnu, červenci nebo srpnu.“

Brust podotýká, že nemá konkrétní informace o plánu vypuštění Windows 7, ale že řada nedokonalostí Windows Vista je pro Microsoft impulsem, aby novou verzi OS vydal raději dříve než později. „Myslím si, že prodej Windows Vista stagnuje díky očekávání nové verze OS,“ vysvětluje Brust, „je tedy v zájmu Microsoftu, aby uvedl Windows 7 co nejdříve na trh.“

„Office 14 budou pravděpodobně k dispozici nejdříve v roce 2010,“ domnívá se Brust na základě screenshotů zveřejněných na blogu UX Evangelist, jenž provozuje Stephen Chapman, fanoušek Microsoftu. Z jednoho ze screenshotů vyplývá, že finální release je plánován na rok 2010.

Samozřejmě, také vydání Windows 7 může být posunuto až na rok 2010, podobně jako došlo ke zpoždění u jiných produktů Microsoftu. Windows i Office jsou pro Microsoft dlouhodobě „dojnými kravami“, nicméně každý z produktů má svůj vlastní trh, jehož požadavky musí společnost respektovat.

Mnoho zákazníků stále používá Windows XP a rozhoduje se, zda přeskočí Visty a upgraduje rovnou na Windows 7, jakmile budou dostupné. Microsoft je tedy pod tlakem a je nucen řešit otázku, zda s vydáním Windows 7 otálet.

Office čelí tvrdé konkurenci v podobě volně šiřitelných alternativ i webových kancelářských aplikací od společností Google, Adobe nebo Zoho. Také menší společnosti vytváří řadu webových aplikací pro efektivnější online sdílení dokumentů.

Jediná informace, kterou Microsoft ohledně Office 14 zveřejnil, je, že součástí bude též odlehčená online verze produktů Word, Excel a PowerPoint jako reakce na Google Apps. Office 14 by měly rozšířit platformu správy byznysu zahrnující portál SharePoint, CRM (customer relationship management), ERP (enterprise resource planning) a SQL databázový server.

Dle Brusta ze společnosti Twenty Six New York bude prostřednictvím technologie Gemini do aplikace Microsoft Excel implementováno rozhraní pro přístup k SQL serveru, čímž se Excel 14 stane silným nástrojem byznysu.