Hlavní navigace

Když Windows neodpovídají: návod na opravu OS - 3. díl

23. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © koya79 - Fotolia.com
Také patříte mezi ty uživatele, kteří rádi zkouší, co všechno Windows vydrží? Aby ne, když má tento systém tolik možností konfigurace.

Faktem je, že vaše experimenty nemusí dopadnout vždy podle vašich představ. Pak nastává čas vrátit systém do výchozího nastavení. V tomto seriálu vám ukážeme, jak na to.

Předchozí díl

Nastavení knihoven do výchozího stavu

Ale pozor! Co když jste mezitím stačili knihovny ve Windows třeba právě při práci s funkcí Historie souborů dostat do naprosto nepoužitelného a zmatečného stavu? Žádný strach. Stačí, když v programu Průzkumník Windows klepnete pravým tlačítkem myši na položku Knihovny a z místní nabídky vyberete položku Obnovit výchozí knihovny. Do původního stavu však můžete uvést i jednotlivé knihovny, a to tak, že na položku příslušné knihovny klepnete pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberete položku Vlastnosti. Poté ve spodní části dialogového okna, které se objeví, klepněte na tlačítko Obnovit výchozí. Další možnost spočívá v použití tlačítkem Obnovit nastavení, které se nachází na pásu karet Správa. V tomto případě stačí pouze vybrat v Průzkumníku Windows příslušnou knihovnu a použít výše zmíněné tlačítko na pásu karet.

Na závěr tohoto tipu ještě jedno varování: Při vracení knihoven do původního stavu se Windows vůbec nedotazují, zda chcete knihovny skutečně vrátit do výchozího stavu. Proto na toto tlačítko v žádném případě neklepejte, pokud si nejste stoprocentně jisti, že chcete knihovny vrátit do výchozího nastavení.

 

Úklid v nastavení knihoven je velmi jednoduchý. Pozor na to, že Windows se vás nebudou ptát, zda chcete skutečně tuto operaci provést a zrušit přidružení knihoven se složkami.

Nastavení pásu karet do výchozího nastavení

Když už hovoříme o pásu karet v Průzkumníku Windows v operačním systému Windows 8, pak je třeba zdůraznit, že tento pás karet se dá daleko snáze upravovat než klasické nabídky, jak jsme je znali z operačního systému Windows 7 a starších. Nicméně i zde platí, že poskytnutá flexibilita není vůbec na závadu, protože do výchozího stavu se dá pás karet přivést stejně snadno jako třeba již popisované knihovny.

Otevřete na pracovní ploše program Průzkumník Windows, přesuňte se na záložku Zobrazení a zde na pásu karet klepněte vpravo na tlačítko Možnosti. V dialogovém okně, jež se nyní zobrazí, se na všech třech záložkách nachází tlačítko Obnovit výchozí, které má samozřejmě ve všech případech totožnou funkci, a to tu, kterou právě potřebujete. I v tomto případě platí, že jakmile toto tlačítko stisknete, již nebude možné nijak tuto právě provedenou akci vrátit zpět.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?