Hlavní navigace

Ke stažení: Ultramobilní pracoviště pomocí U3

1. 2. 2007

Sdílet

Pojetí U3 (ke stažení v tomto článku) vypadá opravdu přesvědčivě: namísto samostatných přenosných prostředků, jako je třeba PDA nebo notebook, stačí u sebe mít U3 flash disk, který lze zasunout do jakéhokoliv dostupného osobního počítače (možnost využít funkcionalitu U3 na každém PC je možná trochu zavádějící – aby bylo možné využívat všech možností U3 flash disků, je třeba mít na hostitelském počítači nainstalován operační systém Windows XP nebo Windows 2000 s SP4) a začít okamžitě pracovat v prostředí, které důvěrně znáte.

Pojetí U3 (PROGRAM KE STAŽENÍ ZDE) vypadá opravdu přesvědčivě: namísto samostatných přenosných prostředků, jako je třeba PDA nebo notebook, stačí u sebe mít U3 flash disk, který lze zasunout do jakéhokoliv dostupného osobního počítače (možnost využít funkcionalitu U3 na každém PC je možná trochu zavádějící – aby bylo možné využívat všech možností U3 flash disků, je třeba mít na hostitelském počítači nainstalován operační systém Windows XP nebo Windows 2000 s SP4) a začít okamžitě pracovat v prostředí, které důvěrně znáte.

Projekt U3 navíc předpokládá, že veškerá klientská data budou uchovávána právě na příslušném USB disku, takže až uživatel s počítačem přestane pracovat, nezbudou v něm žádné důvěrné informace, které při práci využil.

Za U3 stojí sdružení, jehož iniciátory byly mimo jiných především firmy SanDisk a M-System. Odpovídající USB flash disk s podporou technologie U3 lze přitom dnes nalézt už v nabídce mnoha výrobců, jako je třeba Kingston nebo Verbatim. Celý projekt U3 ale předpokládá skloubení několika základních součástí – flash disku kompatibilního s technologií U3, příslušné aplikace podporující technologii U3 a i hostitelského systému, který je schopen s technologií U3 pracovat.

Jedním z rozhodujících faktorů pro to, aby se uživatel rozhodl takto koncipované mobilní pracoviště používat, je především široká nabídka aplikací. Základní potřeby, jako je například elektronická pošta, instant messenger nebo webový prohlížeč, lze uspokojit jednoduše pomocí open source řešení. PROGRAM KE STAŽENÍ ZDE.

 

Autor článku