Hlavní navigace

Kingston: čtečka a flash paměť v jednom

20. 3. 2007

Sdílet

Paměti na cesty není nikdy dost a tak společnost Kingston přichází se zajímavou kombinací flash paměti a čtečky paměťových karet v jednom s označením Disk DataTraveler Reader.

CS24

Při dnešních velikostech flash pamětí není problém integrovat paměťový čip téměř kamkoliv a proto nás nepřekvapil výrobek společnosti Kingston, který v sobě kombinuje 1 nebo 2 GB paměť flash a čtečku paměťových karet SD/MMC. Zařízení se velikostí podobá menšímu USB donglu, na který jsme mohli narazit v minulých letech. Disk DataTraveler Reader, jak se tento výrobek nazývá, komunikuje s počítačem veskrze rozhraní USB 2.0 a kompatibilní je s operačními systémy MS Windows 2000, XP a Vista, nebo na konkurenčním Mac OS 10 nebo vyšším.


Integrovaná čtečka paměťových karet zvládá pracovat s devíti různými formáty SD a MMC jako je SD, SDHC, miniSD, microSD, MMC, MMCplus, RS-MMC, MMCmobile a MMCmicro. Je mezi nimi i nový formát SDHC, zvládající až 8 GB kapacitu jedné paměťové karty. Abychom však byli úplně přesní, musíme dodat, že formáty s označením miniSD, microSD, RS-MMC, MMCmobile a MMCmicro se dají použít jen s přídavným adaptérem, který není součástí dodávky.

Po zasunutí USB donglu do počítače se objeví hned dvě nové diskové mechaniky, neboť interní paměť má své písmenko a čtečka paměťových karet má také své nezávislé písmenko, zařízení tak umožňuje kopírovat z interní paměti na paměťovou kartu a opačně bez toho, aby bylo potřeba data meziukládat kamkoliv jinam.

Přenosová rychlost Disk DataTraveler Readeru se může vyšplhat až k 20 MB/s při čtení a 8 MB/s přu zápisu dat, hodí se tak i na náročnější použití při přenosu objemnějších dat. Cena 1 GB modulu Disk DataTraveler Reader je stanovena na 574 Kč vč. DPH, 2 GB verzi pak můžete sehnat již během března za 965 Kč vč. DPH.

Foto: Kingston Technology Company

- - Petr Matuška