Hlavní navigace

Klávesnice BenQ I300 Multimedia Ultra-Slim Keyboard

15. 5. 2007

Sdílet

Nasnášíte standardní rozložení kláves? Potřebujete k životu „notebookovskou“ klaviaturu pro pohodlné psaní a teď musíte začít psát na PC? Pak si pořiďte malou, zeštíhlenou klávesnici BenQ I300.

V originálním balení produktu na vás čeká klávesnice, malý tištěný leták (obsahuje i českou sekci – pokud ji potřebujete k životu) a redukci z USB konektoru na rozhraní PS/2.


Samotná klávesnice má rozměry 405 x 190 x 18 mm a vcelku vkusný design. Barva je metalická šedá a potisk kláves je bílý. Za velkou škodu lze považovat skutečnost, že se k nám na test dostala klávesnice bez českého potisku. Za to ji rozhodně pochválit nemůžeme. Při koupi tohoto produktu si proto dobře zkontrolujte, zda nekupujete klaviaturu pouze s US standardními klávesami bez češtiny. Borcům píšícím poslepu a všemi deseti tento fakt zřejmě nijak nebude vadit, ale začínajícím "datlům" chybějící diakritika může přinést perné chvilky.

Instalaci zařízení snad není ani nutné dlouze popisovat. Klávesnici zasunete do volného USB portu a tím vše končí. Moderní operační systémy (např. Windows 2000, XP, Vista) okamžitě klávesnici detekují a aktivují. Produkt lze využívat ihned a bez restartu. Pokud chcete klávesnici připojit s pomocí redukce PS/2, není nic jednoduššího než nasadit na USB konektor redukci a připojit klávesnici do volného PS/2 portu.

Produkt je vybaven standardními klávesami a navíc i dvanácti multimediálními. Slouží pro vyvolání úsporného režimu, ovládání multimédií (play, stop, převíjení, řízení hlasitosti,…), spuštění vašeho emailového klienta, spuštění prohlížeče / přechod na vaší domovskou stránku a pro aktivaci / deaktivaci levého panelu „oblíbené“ v průzkumníku nebo v rámci internetového prohlížeče.

Pokud uvažujete o koupi této klávesnice, je dobré upozornit, že je vhodná pouze pro nekompromisní milovníky notebooků a klaviatur, které se u nich vyskytují. Pro nás, kteří jsme zvyklí na standardní rozložení kláves je existence tohoto produktu jen velmi těžko pochopitelná. Některé klávesy se totiž vyskytují na zcela neočekávaných místech. Jako příklad lze uvést „Page Up“ a „Page Down“ – ty naleznete po (delším průzkumu) mezi pravou klávesou Alt a Ctrl. Nestandardně jsou však rozloženy i klávesy „Home“, „End“ a mnohé další.

- - Jaroslav Kasal

CS24