Hlavní navigace

Klávesové zkratky – zjednodušte si práci

26. 2. 2009

Sdílet

Většina uživatelů PC na to jde moc složitě. Kromě notoricky známých kombinací CTRL-C a CTRL-V (pro kopírování a vložení vybraného textu) nemají lidé v „repertoáru“ klávesových zkratek příliš dalších zjednodušení. Přitom možností existuje celá řada.

Nejužitečnější se klávesové zkratky zdají být v textových editorech, jako je například Word od Microsoftu. Možná také patříte mezi uživatele, které zdlouhavé označování myší při psaní textu neustále zdržuje. V tom případě jsou právě pro vás určeny naše následující tipy. Vedle dvou výše zmíněných zkratek, které zdomácněly mimo jiné jako eufemismus pro plagiáty, se využívají následující kombinace:

Ctrl + Home (v některých editorech Shift + Home) označí oblast od počátku řádku po umístění kurzoru.

Ctrl + End (někde Shift + End) analogicky označí oblast od umístění kurzoru po konec řádku.

Ctrl + Shift + pravé tlačítko myši vybere slovo, které je nejblíže napravo od aktuálního umístění kurzoru.

Ctrl + Shift + levé tlačítko myši naopak vybere slovo nejblíže vlevo od kurzoru.

Ctrl + X vyjme či dočasně smaže vybraný text a následně při výše uvedené kombinaci Ctrl + V ho zkopíruje do vybraného umístění.

Kombinací Ctrl + B uděláte z vybraného textu text tučný (či naopak z tučného standardní).

Díky Ctrl + I docílíte kurzívy, Ctrl + U potom podtrhne vybraný text.

Ctrl + A vybere všechen text aktivního dokumentu, Ctrl + P vytiskne dokument na předvolené tiskárně.


Jakmile si jednou tyto zkratky zažijete, vaše práce s Wordem a podobnými programy se stane mnohem efektivnější.

Spouštějte aplikace v okamžiku klávesovými zkratkami!

V souvislosti s klávesovými zkratkami pro vás máme jeden tip pro panel rychlého spuštění. Jakmile máte tento panel aktivní, jedním jediným kliknutím na ikonku na něm umístěnou spustíte příslušný program. To je jasné asi každému uživateli operačního systému Windows. Věděli jste ale, že to jde ještě jednodušeji? Každá ikona je totiž „svázána“ s určitým číslem.

CS24

Tak například, hned ta první ikonka na vašem panelu rychlého spuštění má logicky přiděleno číslo jedna. Zmáčkněte kombinaci tlačítka Windows a čísla „1“ a spustí se program nacházející se pod první ikonkou (ve směru od tlačítka nabídky Start). Takže ke spuštění těchto programů vlastně teoreticky nepotřebujete ani myš. Analogicky, zmáčknutí kombinace Windows + 2 aktivuje program „ukrytý pod druhou ikonkou v pořadí, a tak dále.

Tento tip funguje jen pro prvních devět ikon v pořadí. Pokud nemáte panel rychlého spuštění aktivovaný, zkuste to. Je to zase další krok k ušetření vašeho času a zefektivnění práce s počítačem.