Hlavní navigace

Knights of the Temple

1. 8. 2004

Sdílet

Vstupte do dob templářských rytířů a zachraňte svět před ďábelským biskupem a jeho pekelnými pohůnky v nové third person akci, zaměřené na působivé rytířské souboje. Pokud máte tento herní žánr v oblibě, nebudete litovat.

Vývojářský tým Starbreeze Studios minulý rok oblažil všechny příznivce fantasy akcí projektem Enclave. Nyní přichází s obdobným titulem, který vás zavede do dob templářských rytířů. Dokáže však tento titul konkurovat svému staršímu nevlastnímu bratříčkovi, nebo to autoři ani neměli v úmyslu? Vše nasvědčuje tomu, že tato nová third person akce je pouhou zastávkou před očekávaným vydáním druhého dílu Enklávy.



Na začátku hry Knights of the Temple: Infernal Crusade převezmete roli rytíře Paula, který se vydává do belmontského kláštera, aby prošetřil tamní vyhrocenou situaci. Postupem času zjišťuje, že za vším neřádstvem stojí ďábelský biskup, jenž zajal sestru Adelle, vládnoucí nadpřirozenými schopnostmi. Touha po moci dovede starého blázna až k otevření brány do pekel, a nebýt statečného Paula, nejspíš by ovládl celičký svět. Jak to ale ve správných počítačových hrách bývá, vše nakonec dopadne dobře, aby vás pak netrápily noční můry.



Bez špetky originality

Příběh Knights of the Temple rozhodně ničím nezaujme, což ale v případě akčních titulů není až tak důležité. Horší je, že nové dílo švédských Starbreeze Studios nijak zvlášť nepřekvapí ani po zbylých stránkách, ať už jde o hru samotnou či audiovizuální zpracování. To ovšem nic nemění na tom, že se budete minimálně do její poloviny výtečně bavit. V dnešní době je velice složité přijít s něčím originálním, a záleží na autorech, zda se rozhodnou riskovat, nebo raději půjdou předem vyšlapanou cestičkou. Druhá možnost se po předchozích zkušenostech s Enclave přímo nabízí – jen kdyby nebylo těch zatracených chyb.

Jakmile si vyberete jednu ze čtyř obtížností, vrhnete se přímo do boje s nemilosrdnými nepřáteli. Ocitnete se ve zmiňovaném tajemném klášteře a změříte síly se šílenými řádovými bratry. Další kroky povedou do belmontského přístavu, odkud se vydáte na cestu až k dalekému Jeruzalému. Do Belmontu se ještě jednou vrátíte, ale zpáteční pekelná zkratka rozhodně nebude ničím příjemným. Prostředí je vcelku různorodé, takže v tomto ohledu nelze mít žádné větší námitky. Horší je to však s lineárním zpracováním, které neumožňuje ani jedinou alternativní cestu. Podobný osud bohužel postihl také jednoduchý design necelých třiceti krátkých levelů. Celou dobu půjdete jednou možnou cestou, z níž občas odbočíte do slepé uličky, kde zpravidla najdete nějaký lektvar nebo předmět důležitý k dalšímu postupu. Ještěže se autoři soustředí hlavně na souboje, které hru drží nad vodou.



Na život a na smrt

K ovládání hlavního hrdiny využijete pouze klávesnici a potřebné prstoklady vám během chvíle krásně přejdou do krve. Vyzkoušíte si slabší i silnější útok, naučíte se krýt a přijde vám líto, že v obranné pozici nemůžete kolem nepřátel kroužit stejně jako ve vynikající akci Severance. Než si však začnete stěžovat, přijdou na řadu složitější výpady, jež vám vpustí novou krev do žil. Nutno podotknout, že v této oblasti si autoři opravdu vyhráli, a vysloužili si tak hřejivá slova chvály.

V Knights of the Temple se budete učit nová komba, speciální útoky a modlitby. Není jich sice tolik jako v podobné slovenské akci Conan, zato je v boji všechny využijete, což se cení. Základní bojová komba jistě nemusíme nijak zvlášť představovat. Speciální útoky jsou jejich obdobou, slouží například k rozhození kryjícího se nepřítele, ale jejich použití vám ubírá výdrž. Ta se vám naštěstí poměrně rychle doplňuje, což se rozhodně nedá říci o duchovní energii potřebné k modlení. Pomocí modliteb, jež Paula učí duch krásné Adelle, se můžete léčit, vyvolávat ochrannou auru, ničivou vlnu či magické střely. Jen trochu zamrzí, že speciality získáte pouze tehdy, kdy to mají autoři v plánu. Na sbírání zkušenostních bodů můžete rovnou zapomenout.

K opěvovaným rytířským soubojům patří i dobové zbraně, s nimiž si ovšem hoši ze Starbreeze Studios hlavu příliš nelámali. I tento herní prvek tak bohužel podléhá jednoduchosti. Na začátku u sebe máte pouze meč. Brzy narazíte na válečnou sekeru, palcát a luk, postupem času pak najdete několik kvalitnějších kusů z každé kategorie, jimiž obměníte ty starší. Nové zbraně mají pochopitelně větší účinnost a jsou vítanou vzpruhou, ale jakmile zjistíte, že jediný hlavní rozdíl je ve vzhledu, bude vám v podstatě jedno, čím do nepřátel bušíte. Občas si také vystřelíte z luku, ale nejvíce času strávíte bojem s kontaktními zbraněmi.

S různorodostí nepřátel budete jistě spokojeni. Po bláznivých věřících přijde na řadu několik druhů vojáků, jež později vystřídají hbití saracéni. Samozřejmě nechybĚJí ani různé pekelné stvůry, démoni a nemrtví bojovníci, kteří se vám postarají o pěkně horké chvíle. Neustávající potyčky, doplněné sbíráním klíčů a odemykáním dveří, jsou naštěstí párkrát přerušeny logickými hádankami. Někdy stačí přestřelit provazy držící padací most, jindy se budete mořit nad poměrně náročnými hlavolamy, jež dají všem adventurním antitalentům docela zabrat. Toto vítané osvěžení je ale v průběhu hry stále více opomíjeno a zhruba od poloviny se Knights of the Temple zvrhne v bohapustou akční řežbu. Ani obtížnost bohužel není nikterak závratná a téměř všechny protivníky odrovnáte naučenými kombinacemi různých útoků, což platí i pro dotírající skupiny nepřátel.



Peklo jak má být

Dobrodružství udatného rytíře Paula naštěstí z průměrné šedi vytahuje i poměrně povedené grafické zpracování, které má však kromě kladů i zřejmé zápory. Vynikají zde hlavně postavy, jejichž modely i animace jsou provedeny na jedničku s hvězdičkou a oživují jinak sterilní prostředí. A zatímco například odporně blikající noční obloha přímo nutí k epileptickému záchvatu, magickými runami ozdobené pekelné prostředí je snad tím nejpůsobivějším, co bylo kdy v počítačových hrách k vidění. Podobně je na tom i ozvučení. Některé opakující se skladby vám po chvíli polezou na nervy, ale hudba podbarvující okamžiky těsně před Paulovou smrtí vás pokaždé dostane do kolen. Ani za řinčení zbraní se autoři nemusejí stydět, ale na tom se snad nedá nic zkazit.

Podtrženo a sečteno, Starbreeze Studios rozhodně mají na víc. Kdyby se trochu snažili, vychytali nedostatky a neodflákli druhou polovinu již tak krátké hry, mohla by se third person akce Knights of the Temple s klidem postavit vedle slavné Enclave. Ale takhle těžko.





Výrobce: Starbreeze Studios

Vydavatel: TDK Mediactive

Distributor v ČR: není známo

Lokalizace: není známo

Internet: http://www.knightsofthetemple.com

Multiplayer: ne

Minimum: CPU 600 MHz, 128 MB RAM, HDD 2 GB, 3D karta 32 MB

Doporučujeme: CPU 1 GHz, 256 MB RAM, HDD 2 GB, 3D karta 128 MB

Verdikt: Poměrně povedená akce s adventurními prvky, jež však trpí mnoha nedostatky.



Hodnocení: 72 %

Autor článku