Hlavní navigace

Knihy zdarma pro vaši čtečku Amazon Kindle - 1.díl

19. 10. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pokud chcete, můžete mít pro svoji čtečku Amazon Kindle tisíce knih zcela zdarma. Jen musíte vědět, kde je hledat!

Když si koupíte čtečku Amazon Kindle, pak zanedlouho zjistíte, že náklady na čtení postupem času mohou docela slušně narůst. Když se na Amazonu zběžně podíváte na seznam nejlepších knih měsíce, zjistíte, že takové počtení vás u jedné knihy u Kindle edition vyjde na nějakých 13 USD až 15 USD za jednu knihu. Ano, právem můžete namítnout, že Amazon i na úspěšné knihy poskytuje slevy, nicméně čekání na nějakou takovou slevu může trvat i celou věčnost. Řada knižních titulů je k dostání za dva dolary nebo i méně, ale najít takové knihy se často rovná hledání jehly v kupce sena.

Není proto divu, že by se vám hodila nějaká možnost, jak vaši čtečku Kindle a vaši čtenářskou vášeň nakrmit ideálně nějakým zdarma dostupným obsahem. Proto je nám velkým potěšením, že vás v tomto článku můžeme nasměrovat tím správným směrem.

Projekt Gutenberg

Projekt Gutenberg by vás mohl svou nabídkou alespoň na chvíli zaměstnat. Nabízí totiž přes 57 000 knih, které si můžete přečíst právě na své čtečce Kindle.

Při svém posledním sčítání nabízel Projekt Gutenberg přesně 57 245 e-knih dostupných zdarma. Tyto knihy si můžete stahovat v nejrůznějších formátech, včetně těch formátů, které jsou podporovány právě čtečkou Kindle E-Reader. Faktem je, že zde nenaleznete žádné nové knihy, a to z jednoho dobrého důvodu: všechny tituly dostupné přes Projekt Gutenberg jsou buď v licenci public domain, protože jim vypršela autorská práva, nebo vlastník autorských práv dal organizátorům Projektu Gutenberg práva poskytnout obsah zdarma.

V Projektu Gutenberg najdete celou řadu naprosto skvělých knih, které rozhodně stojí za přečtení. Například pod licencí Public Domain jsou v angličtině dostupné ty největší „pecky“, jako je Moby Dick, Anne of Green Gables, A Study in Scarlett nebo třeba Beowulf – všechny tyto knihy jsou zde skutečně k dispozici a stačí si je jen stáhnout. (Stojí samozřejmě za zmínku, že Projekt Gutenberg obsahuje i nějaké e-knihy, které jsou napsány v jiných 49 jazycích).

Chcete-li tedy získat do své čtečky Kindle nějakou e-knihu z Projektu Gutenberg, pak si ji jednoduše stáhněte. Poté připojte pomocí kabelu USB svoji čtečku k počítači a otevřete její úložiště v Průzkumníku souborů – stejně, jako kdybyste otevírali obsah jakéhokoliv jiného disku připojeného k počítači. Zde uvidíte dvě složky: Documents a Fonts (pokud jste šťastným majitelem čtečky Kindle Oasis, pak zde uvidíte ještě další složku s názvem Audible). Přetáhněte ze svého počítače do složky Document ve čtečce Kindle soubor s příponou .mobi, který jste si stáhli z webu Projektu Gutenberg. Po dokončení přenosu pak zařízení odpojte od počítače. A můžete začít číst!

Upozornění: Pokud se nacházíte mimo území USA, pak stahování knih z Projektu Gutenberg nemusí být vždy legální (to se ale ČR netýká). Proto se vždy před stažením jakékoliv e-knihy z webu Projektu Gutenberg řiďte místní legislativou.

CS24

 

Pokračování