Hlavní navigace

Kodak představuje skutečný superzoom

7. 1. 2009

Sdílet

Pokud jste byli v loňském roce příjemně překvapeni, že některé EVF ultrazoomy nabízejí až 18-násobné a v některých případech dokonce až 20-násobné optické přiblížení, tak vězte, že nový model od Kodaku s označením Z980 umožňuje dokonce až 24-násobný optický zoom. Navíc použitý objektiv bude poskytovat možnost pořizovat širokoúhlé snímky.

Novinku představí Kodak na právě probíhajícím veletrhu spotřební elektroniky CES, který se jako každoročně koná v lednu v americkém Las Vegas. Přesto již bylo zveřejněno několik základních parametrů tohoto EVF ultrazoomu, které naznačují, že půjde o jeden z hitů jarní nabídky digitálních fotoaparátů. U této novinky se musíme nejprve zmínit o optické části: objektiv bude značky Schneider-Kreuznach Variogon a jeho rozsah ohnisek začíná na 26 milimetrech a končí až na 624 mm (v přepočtu na kinofilm). Tato čísla vypovídají nejenom o schopnosti velmi silného přiblížení, ale také o predispozici aparátu pro  širokoúhlé záběry. To oceníte třeba při fotografování v interiéru, kdy se jednoduše řečeno „vměstná“ více lidí do záběru. U takto silného optického zoomu je téměř povinností nějaká forma stabilizace – výrobce si vybral optickou, která je součásti použitého objektivu. Co se týká rozlišení, tedy maximální velikosti fotografií, tak CCD snímač bude obsahovat přibližně dvanáct milionů obrazových buněk. Bohužel zatím není známa ani velikost čipu, ani jeho rozsah citlivosti.  

Náročnější fotograf určitě ocení přítomnost hot-shoe patice, která umožní nasazení silnějšího externího blesku. S modelem bude možné kromě fotografování také velmi kvalitně natáčet video, a to rovnou v HD kvalitě. Pořízené snímky i video si budete moci zkontrolovat přímo v terénu díky velkému třípalcovému LCD displeji.

kodak z980Model Z980 bude disponovat kromě automatické režimu také prioritními programy (s prioritou clony nebo času) a plně manuálním režimem, ve kterém oba parametry expozice přesně nastavíte. Kromě toho bude Kodak Z980 vybaven i režimem „Smart Capture“, který zhodnotí světelnou situaci v záběru a automaticky nastaví co nejpřesnější clonu a čas. Cena, stejně jako přesné datum uvedení modelu Kodak Z980 na trh, nebyla dosud stanovena, ale bude se pohybovat pravděpodobně kolem 400 dolarů (cca 8000 Kč).

Byl pro vás článek přínosný?